Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το αμύγδαλο και τη φρυγανιά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
- Διαλύουμε το μπέικιν στο λικέρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Με καθαρό μίξερ και σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα.
- Εναλλάξ ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, την μαρέγκα, τη φρυγανιά και το αμύγδαλο. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι αναδιπλώνουμε το μείγμα.
- Την βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, στην κάτω σχάρα.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5′.
- Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό περιχύνοντας σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε.
Tips
- Τα υλικά για παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μετρούνται με κουτάλια «κούλουμα» δηλαδή με κουταλιές γεμάτες.