Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του και να κοκκινίσει για περίπου 10′.
- Τότε προσθέτουμε μέσα τη δάφνη, το ολόκληρο σκόρδο, το κρασί, το ξύδι και τους κόκκους πιπεριού.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για περίπου 40′ επιπλέον.
ΓΕΜΙΣΗ
- Κρατάμε τον ζωμό του χταποδιού για την γέμιση και ψιλοκόβουμε το χταπόδι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο χταπόδι, το ρύζι τον ζωμό χταποδιού και την τριμμένη ντομάτα.
- Σιγοβράζουμε τα υλικά της γέμισης για 8-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά το ρύζι, χωρίς να στεγνώσει τελείως η γέμιση.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Τέλος προσθέτουμε τα βότανα μάραθο και μαντζουράνα και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αλάτι συνήθως δεν βάζουμε γιατί το φρέσκο χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό.
ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ
- Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκατ. και στρώνουμε τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Βάζουμε την ζουμερή γέμιση μέσα και την απλώνουμε κουτάλι.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δυο φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Τσιμπάμε και ενώνουμε τις άκρες.
- Λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στην κάτω σχάρα (αντιστάσεις πάνω κάτω).
- Είναι έτοιμη όταν ροδίσει και ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15′ και σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε τον chef Γεράσιμο Στεφανάτο από την Άσσο Κεφαλονιάς για την Κεφαλονίτικη συνταγή χταποδόπιτας.