Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας σας
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Για να γίνει το καθημερινό σας μαγείρεμα πιο εύκολο και να μην ξοδεύετε πολύ χρόνο, είναι σημαντικό να είστε καλά οργανωμένη! Το ίδιο καλά οργανωμένο πρέπει να είναι και το ντουλάπι με τα τρόφιμά σας. Δεν χρειάζεται να είναι γεμάτο, αλλά να περιέχει τα υλικά που χρησιμοποιείτε συχνά και σε πολλές συνταγές, κάποια που σας λύνουν τα χέρια σε δύσκολες στιγμές, καθώς και μερικά που δίνουν έξτρα γεύση και κάνουν τη διαφορά στα φαγητά σας!
Κάντε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια σας: πετάξτε ό,τι έχει λήξει, χαρίστε ό,τι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ποτέ και δημιουργήστε χώρο για τα τρόφιμα και τα υλικά που πραγματικά χρειάζεστε στην τροφοθήκη σας. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά το στοκ σας και να ψωνίζετε μόνο ό,τι χρησιμοποιείτε.
Ελαιόλαδο
Η ελληνική κουζίνα δεν γίνεται χωρίς ελαιόλαδο, γι’ αυτό φροντίστε τα αποθέματά σας να είναι πάντα γεμάτα. Για σαλάτες, μαγειρευτά, ψητά και ακόμη και τηγανίσματα, προτιμήστε πάντα αγνό παρθένο ελαιόλαδο!
Μπαχαρικά και αρωματικά
Τα μπαχαρικά δεν είναι απλώς συστατικά, είναι αυτά που προσθέτουν ζωντάνια, άρωμα και γεύση στα φαγητά σας. Φροντίστε να έχετε πάντα τα βασικά, όπως αλάτι και πιπέρι (λευκό και μαύρο), ρίγανη, μπαχάρι, κάρυ, μοσχοκάρυδο, τσίλι, πάπρικα, δάφνη, δενδρολίβανο και θυμάρι, αλλά και όποια άλλα σας αρέσουν και χρησιμοποιείτε συχνά.
Κρασί
Ένα ποτηράκι κρασί συνοδεύει τέλεια το φαγητό σας, αλλά το κρασί είναι επίσης ιδανικό και για μαγειρική, καθώς προσδίδει μοναδική νοστιμιά στα μαγειρευτά.
Ρύζι
Καλό είναι να έχετε στο ντουλάπι σας δύο τύπους ρυζιού: για πιλάφι και για ριζότο. Το πιλάφι είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα περισσότερα κρεατικά, ενώ το ριζότο είναι μια γρήγορη λύση για ένα νόστιμο φαγητό σε μόλις 20 λεπτά.
Όσπρια
Φακές, φασόλια και ρεβύθια είναι η βάση για υγιεινά και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, αλλά και για πιο δημιουργικές συνταγές. Οι φακές ξεχωρίζουν γιατί μαγειρεύονται γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται μούλιασμα ή ιδιαίτερη προετοιμασία.
Κονσέρβες ντομάτας
Είναι ιδανικές για στιγμές που θέλετε να μαγειρέψετε γρήγορα. Μπορείτε να έχετε στο ντουλάπι σας διάφορες επιλογές, όπως κονσέρβα ντομάτας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Έχετε πάντα στο ντουλάπι 1-2 συσκευασίες πελτέ, συμπυκνωμένο χυμό ή κονκασέ ντομάτας — είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται συχνά και η απουσία τους μπορεί να σας δυσκολέψει.
Αλεύρι, Baking Powder, Ξερή μαγιά, Corn Flour
Αυτά τα βασικά υλικά ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι σας. Το αλεύρι είναι η βάση για πολλά φαγητά και γλυκά, το baking powder βοηθάει στο φούσκωμα των κέικ και των μπισκότων, ενώ η ξερή μαγιά είναι απαραίτητη για ψωμιά και ζύμες. Το corn flour (καλαμποκάλευρο) είναι χρήσιμο για να δέσει σάλτσες ή για πιο ελαφριά αρτοπαρασκευή. Φροντίστε να τα έχετε πάντα φρέσκα και σε κατάλληλη ποσότητα, για να μη σας λείπουν όταν τα χρειαστείτε!
Ζάχαρη
Ένα απαραίτητο υλικό για κάθε ντουλάπι. Χρησιμοποιείται σε γλυκά, αρτοσκευάσματα αλλά και σε κάποιες αλμυρές συνταγές για να ισορροπήσει τις γεύσεις.
Ξηροί καρποί
Τους ξηρούς καρπούς μπορείς να τους βάλεις στο ντουλάπι, αλλά καλύτερα σε δροσερό, σκιερό μέρος, μέσα σε αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν φρέσκοι και να μην αλλοιωθούν από την υγρασία ή το φως.