Για το χταπόδι
Πρώτα βράζουμε το χταπόδι για να πάρουμε τον ζωμό του.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το δαφνόφυλλο και το μισό κρασί.
Σκεπάζουμε το χταπόδι κι από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 30’ σε χαμηλή φωτιά.
Κρατάμε τον ζωμό χωριστά και κόβουμε τα πλοκάμια χταποδιού σε φέτες.
Για το πιλάφι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Σοτάρουμε για 4-5’ να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και τις χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ.
Σοτάρουμε για 1-2’, μόνο να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
Προσθέτουμε το κρασί και την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού και το ζεστό νερό.
Προσθέτουμε το κομμένο και βρασμένο χταπόδι.
Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε την πάπρικα.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 12-13’.
Ανακατεύουμε 1-2 φορές κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2-3’.
Σβήνουμε την εστία.
Σκεπάζουμε το ρύζι κι αφήνουμε να σταθεί για 5’.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό το φαγητό.
Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι το πιλάφι με χταπόδι και γαρίδες.
Διαβάστε τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.