Τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια
Μάθε πως να μαγειρέψεις ρεβίθια χωρίς μούλιασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Τα ρεβίθια είναι ένας διατροφικός θησαυρός, αλλά πολλοί τα αποφεύγουν λόγω δυσκολιών στο μαγείρεμα ή προκαταλήψεων για τη γεύση τους. Ας δούμε αναλυτικά γιατί συμβαίνει αυτό, πώς να το διορθώσεις και γιατί αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου:
Τι μπαχαρικά βάζουμε στα ρεβίθια;
Τα ρεβίθια, γενικά, έχουν γλυκιά γεύση και μπορούν να συνδυάζονται εξαιρετικά με πολλά βότανα αλλά και μπαχαρικά. Τα όσπρια αυτά αγαπούν τα μπαχαρικά και δημιουργείται ένας ακαταμάχητος συνδυασμός που θα κάνει τα ρεβίθια να αγαπηθούν και από τους πιο φανατικά αρνητές τους.
Τα μπαχαρικά που ταιριάζουν στα ρεβίθια είναι: κύμινο, κάρυ, πάπρικα, μπούκοβο, πιπέρι καγιέν. Εννοείται δεν προστίθεται όλα μαζί αλλά ο καθένας επιλέγει ότι ταιριάζει στις γεύσεις του.
Δεν βράζουν τα ρεβίθια τι να κάνω;
Ο χρόνος βρασμού για τα ρεβίθια, και γενικότερα για τα όσπρια, για να μαλακώσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι ο τόπος προέλευσης των ρεβιθιών, η ποικιλία τους, τα υλικά με τα οποία μαγειρεύονται κα. Ο πιο σημαντικός, όμως, παράγοντας είναι το μούλιασμα. Τα ρεβίθια χρειάζονται περίπου 10-12 ώρες να μουλιάσουν σε κρύο νερό. Πολλοί προσθέτουν λίγη μαγειρική σόδα αλλά αυτή καταστρέφει τις βιταμίνες του οσπρίου οπότε καλύτερο είναι να μην βάζετε από την άποψη της θρεπτικότητας του πιάτου. Αντί για σόδα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αλάτι.
Επίσης, για να βράσουν καλά και ομοιόμορφα τα ρεβίθια πρέπει να μαγειρεύονται σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ποτέ σε δυνατή. Η δυνατή φωτιά διαλύει τα ρεβίθια κάτι το οποίο δεν θέλουμε. Κατά το βράσιμο απαιτείται αρκετό νερό ώστε να μην συγκρούονται τα ρεβίθια και σπάνε.
Μπορώ να μαγειρέψω ρεβίθια χωρίς μούλιασμα;
Η αλήθεια είναι πως κάποια όσπρια είναι πολύ δύσκολο να μαγειρευτούν χωρίς πρώτα μουλιάσουν σε νερό για κάποιες ώρες. Το μούλιασμα σε μερικά όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς τα βοηθούν να μαλακώσουν και τα κάνουν πιο εύπεπτα. Σε όσπρια, όπως είναι τα ρεβίθια, μπορείτε να έχετε μια εναλλακτική λύση για να αποφύγετε το μούλιασμά τους κάθε φορά πριν το μαγείρεμα.
- Φροντίστε ένα βράδυ να μουλιάσετε μια μεγάλη ποσότητα ρεβιθιών σε κρύο νερό. Την επόμενη μέρα θα δείτε ότι έχουν φουσκώσει και μαλακώσει αρκετά.
- Στη συνέχεια, στραγγίστε τα καλά σε ένα σουρωτήρι και μοιράστε τα σε σακούλες τροφίμων. 1 φλιτζάνι ρεβίθια αντιστοιχεί σε μια μερίδα.
- Κλείστε καλά τη σακούλα με τις μερίδες και αποθηκεύσετε τις στην κατάψυξη. Διατηρούνται έως και 3 μήνες.
- Όταν αποφασίσετε να μαγειρέψετε ρεβίθια σούπα απλά βγάζετε τις μερίδες που θέλετε από την κατάψυξη και κατευθείαν μπορείτε να τα μαγειρέψετε στην κατσαρόλα σας χωρίς να απαιτείται ξεπάγωμα.
Με τι να συνοδεύσω τα ρεβίθια;
Ακούμε όσπρια και φανταζόμαστε σούπες. Δεν είναι, όμως, πάντα έτσι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ρεβιθιών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνοδεύσω τα ρεβίθια εκτός από το τη συνηθισμένη σούπα με ρεβίθια. Πάρτε έμπνευση από τις παρακάτω ιδέες:
Ένα χορταστικό και πάρα πολύ θρεπτικό πιάτο ρεβύθια με ρύζι, ιδανικό για vegan που σου προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Δροσιστική και απολαυστική σαλάτα που μπορεί να σας συνοδεύσει στη δουλειά σας και να σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσετε. Vegan και μη θα την λατρέψετε.
Ένα εύκολο, πλούσιο, μυρωδάτο πιάτο, ρεβύθια με γλυκοπατάτα, μαγειρεμένο σε κρεμώδη σάλτσα από πάστα κάρυ και γάλα καρύδας.
Είναι πολύ σημαντικό να μην απορρίπτουμε από τη διατροφή μας τόσο θρεπτικές τροφές. Πάντα υπάρχει τρόπος να μπουν στη ζωή μας και να μας την νοστιμέψουν.