ΑΡΘΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Βερίκοκο θερμίδες

βερικοκο θερμιδεσ - βερικοκο διατροφικη αξια - βερικοκο οφελη

Το βερίκοκο είναι ένα φρούτο που εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι γνωστό και ως χρυσόμηλο και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμά του. Η χώρα προέλευσής του είναι η Κίνα, όπου και πρωτοκαλλιεργήθηκε. Τα βερίκοκα έχουν σημαντική θρεπτική αξία και μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα.

Θερμίδες για το βερίκοκο, τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο:

Φρέσκο βερίκοκο

  • Θερμίδες ανά 100 γραμμάρια: περίπου 48 kcal
  • Ένα μέτριο φρέσκο βερίκοκο (~35 γραμμάρια) έχει περίπου 17 θερμίδες.

Αποξηραμένο βερίκοκο

  • Θερμίδες ανά 100 γραμμάρια: περίπου 240 kcal
  • Ένα αποξηραμένο βερίκοκο (~8 γραμμάρια) έχει περίπου 20 θερμίδες.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο λόγω της απομάκρυνσης του νερού, που συγκεντρώνει τα φυσικά σάκχαρα.

Θρεπτική Αξία και Οφέλη

Αποτελείται από νερό, υδατάνθρακες φυτικές ίνες και σάκχαρα, καθώς και από ελάχιστες πρωτεΐνες και λίπη. Περιέχει βιταμίνη C και Α, καθώς επίσης και μικρές ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου. Χάρη στη βιταμίνη Α, βοηθά στην καλή λειτουργία των ματιών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα θετικά στην υγεία της επιδερμίδας. Ακόμα, οι ίνες το καθιστούν ιδανικό για το πεπτικό μας σύστημα και μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε μορφή δίαιτας, καθώς βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους. Κρατά το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα και τονώνει το καρδιακό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Επιλογή και Συντήρηση

Καλό είναι να επιλέγουμε καρπούς με έντονο άρωμα και όχι ιδιαιτέρως σκληρά. Το πόσο σκληρά ή μαλακά είναι, αποτελεί απόδειξη για την ωριμότητά τους. Θέλουμε να έχουν ωραίο χρώμα, χωρίς χτυπήματα, ζάρες και μαύρες κηλίδες.

Αν τα προμηθευτούμε πολύ ώριμα, τότε πρέπει να τα καταναλώσουμε άμεσα, διαφορετικά θα αρχίσουν να χαλάνε. Εάν τα αγοράσουμε, πριν ωριμάσουν, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέσα σε μία χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε και στο ψυγείο σε περίπτωση που δεν είναι ακόμα τελείως ώριμα για διάστημα μίας εβδομάδας. Μπορούμε να τα καταψύξουμε, αφού προηγουμένως έχουμε αφαιρέσει το κεντρικό κουκούτσι και τα έχουμε πλύνει πάρα πολύ καλά.

Βερίκοκα στην Κουζίνα

Η μαρμελάδα είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος αξιοποίησης των βερίκοκων. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτες, πιάτα με ρύζι ή κρέας. Πολλοί τα προσθέτουν στα φαγητά τους αφού πρώτα τα έχουν περάσει ελαφρώς από τη σχάρα ή το τηγάνι, δίνοντας έτσι μια ξεχωριστή και μοναδική γεύση.

Επίσης, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, τα βερίκοκα μπορούν να προστεθούν σε κέικ, τάρτες και άλλα γλυκά. Τέλος, αξιοποιούνται και σε ροφήματα — είτε δροσερά και χωρίς αλκοόλ είτε ως συστατικό σε κοκτέιλ

Απόρρητο