Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
ΓΙΑ ΤΟ CRUMBLE
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
ΓΙΑ ΤΟ CRUMBLE
Video
Εκτέλεση
ΜΗΛΑ
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μεγάλα καρέ. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τα δύο είδη ζάχαρης και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε, ώστε να αρχίσουν να βγάζουν τον χυμό τους και να μαριναριστούν.
- Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα φαρδύ τηγάνι και προσθέτουμε το Lurpak Soft και λίγη βανίλια. Τα ψήνουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να καραμελώνουν.
- Δυναμώνουμε την εστία για μερικά λεπτά. Όταν σκουρύνει ελαφρά το χρώμα και αρχίσουν τα μήλα να καραμελώνουν (μετά από λίγα λεπτά), τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τα μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο σκεύος 25 εκ., φροντίζοντας να φτάνουν μέχρι το χείλος του ταψιού.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ CRUMBLE
- Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα φιλέ με ένα μαχαίρι.
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, τη βρώμη, το αμύγδαλο, το αλάτι και τα δύο είδη ζάχαρης.
- Με τα δάχτυλά μας τα «ψιχουλιάζουμε», ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το Lurpak Soft και ανακατεύουμε με το χέρι ή με κουτάλι μέχρι να βραχούν τα υλικά και να γίνουν σαν χοντρή, νοτισμένη άμμος.
- Με τα δάχτυλα σκορπίζουμε το crumble πάνω από τα μήλα σε ακανόνιστα κομμάτια, δημιουργώντας στο κέντρο ένα ελαφρύ «λοφάκι».
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το crumble να γίνει τραγανό και τα μήλα από κάτω να έχουν καραμελώσει μέσα στη σάλτσα τους.
- Αφήνουμε να σταθεί για 5–10 λεπτά και σερβίρουμε με κουτάλι.
- Το apple crumble απολαμβάνεται ζεστό και ζουμερό, με μια μπάλα παγωτό κανέλα ή βανίλια.
Tips
- Επιλέγουμε διάφορες ποικιλίες μήλων με σφιχτή σάρκα. Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε ξινόμηλα, γιατί κρατούν το σχήμα τους και δίνουν οξύτητα, αλλά και γλυκά μήλα της επιλογής μας με σφιχτή σάρκα.
- Τα άγουρα μήλα περιέχουν περισσότερη πηκτίνη, γι’ αυτό «δένουν» καλύτερα τη γέμιση, απορροφώντας τα υγρά του apple crumble.









