Apple crumble μηλόπιτα

Apple crumble με καραμελωμένα μήλα και τραγανό μπισκοτένιο crumble. Αρωματικό γλυκό, ιδανικό με παγωτό.

Εύκολη
0:45

8 μερίδες

15 λεπτά

30 λεπτά

apple crumble

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ

ΓΙΑ ΤΟ CRUMBLE

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ

ΓΙΑ ΤΟ CRUMBLE

Video

Εκτέλεση

ΜΗΛΑ

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μεγάλα καρέ. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
  2. Προσθέτουμε την κανέλα, τα δύο είδη ζάχαρης και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε, ώστε να αρχίσουν να βγάζουν τον χυμό τους και να μαριναριστούν.
  3. Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα φαρδύ τηγάνι και προσθέτουμε το Lurpak Soft και λίγη βανίλια. Τα ψήνουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να καραμελώνουν.
  4. Δυναμώνουμε την εστία για μερικά λεπτά. Όταν σκουρύνει ελαφρά το χρώμα και αρχίσουν τα μήλα να καραμελώνουν (μετά από λίγα λεπτά), τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Τα μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο σκεύος 25 εκ., φροντίζοντας να φτάνουν μέχρι το χείλος του ταψιού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ CRUMBLE

  1. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα φιλέ με ένα μαχαίρι.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι, τη βρώμη, το αμύγδαλο, το αλάτι και τα δύο είδη ζάχαρης.
  3. Με τα δάχτυλά μας τα «ψιχουλιάζουμε», ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Προσθέτουμε το Lurpak Soft και ανακατεύουμε με το χέρι ή με κουτάλι μέχρι να βραχούν τα υλικά και να γίνουν σαν χοντρή, νοτισμένη άμμος.
  5. Με τα δάχτυλα σκορπίζουμε το crumble πάνω από τα μήλα σε ακανόνιστα κομμάτια, δημιουργώντας στο κέντρο ένα ελαφρύ «λοφάκι».
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το crumble να γίνει τραγανό και τα μήλα από κάτω να έχουν καραμελώσει μέσα στη σάλτσα τους.
  7. Αφήνουμε να σταθεί για 5–10 λεπτά και σερβίρουμε με κουτάλι.
  8. Το apple crumble απολαμβάνεται ζεστό και ζουμερό, με μια μπάλα παγωτό κανέλα ή βανίλια.

Tips

  • Επιλέγουμε διάφορες ποικιλίες μήλων με σφιχτή σάρκα. Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε ξινόμηλα, γιατί κρατούν το σχήμα τους και δίνουν οξύτητα, αλλά και γλυκά μήλα της επιλογής μας με σφιχτή σάρκα.
  • Τα άγουρα μήλα περιέχουν περισσότερη πηκτίνη, γι’ αυτό «δένουν» καλύτερα τη γέμιση, απορροφώντας τα υγρά του apple crumble.
Απόρρητο