Καλαμπόκι θερμίδες και διατροφική αξία
Οι θερμίδες του καλαμποκιού εξαρτώνται σημαντικά από τον τρόπο παρασκευής του. Το ίδιο το καλαμπόκι είναι μέτρια θερμιδικό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Καλαμπόκι διατροφική αξία
Φρέσκο καλαμπόκι βρίσκουμε στην αγορά από Ιούνιο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου. Συχνά ακούμε ότι το καλαμπόκι παχαίνει, έχει περισσότερη ζάχαρη, δεν ενδείκνυται αν θέλεις να χάσεις βάρος, δεν είναι υγιεινό και πολλούς άλλους τέτοιους μύθους.
-
Πλούσιο σε φυτικές ίνες
-
Περιέχει βιταμίνες Β (ιδίως B1, B3, B9)
-
Καλή πηγή μαγνησίου και αντιοξειδωτικών (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη)
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και υψηλή διατροφική αξία. Κατατάσσεται στα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι κυρίως, αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει το καλαμπόκι το καθιστούν τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή, το τρόφιμο αυτό, αφομοιώνεται αργά και δεν προκαλεί ανθυγιεινή αύξηση σακχάρου στο αίμα. Είναι εύπεπτο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης το φρέσκο καλαμπόκι όπως και το καλαμποκάλευρο δεν περιέχουν γλουτένη κι είναι ιδανικό για όσους κάνουν ειδική διατροφή.
Καλαμπόκι θερμίδες
- Το καλαμπόκι είναι σχετικά πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά και πολύ θρεπτικό.
- Καλαμπόκι βραστό ή στον ατμό έχει περίπου 100 θερμίδες (ανά 100 γραμμάρια)
- Καλαμπόκι ψητό (χωρίς βούτυρο), έχει περίπου115 θερμίδες (ανά 100 γραμμάρια)
- Καλαμπόκι σε κονσέρβα (στραγγισμένο), έχει περίπου 85 θερμίδες (ανά 100 γραμμάρια)
Το ίδιο το καλαμπόκι είναι θρεπτικό και σχετικά χαμηλό σε θερμίδες. Η μαγειρική μέθοδος (και κυρίως τα πρόσθετα όπως λάδι, βούτυρο, σάλτσες) είναι αυτά που ανεβάζουν τις θερμίδες. Όσο για τον μύθο ότι το καλαμπόκι περιέχει πολλή ζάχαρη αρκεί μόνο να γνωρίζουμε ότι μια μπανάνα έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ένα μήλο έχει διπλάσια ποσότητα! Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη γι’ αυτό μπορείς να το συνδυάσεις με πρωτεΐνη, ώστε να έχεις ένα υγιεινό γεύμα.
Καθαρίζεται πολύ εύκολα και συντηρείται στην κατάψυξη. Έτσι έχεις έτοιμο καλαμπόκι κάθε στιγμή που θες να φτιάξεις ένα ελαφρύ και νόστιμο γεύμα. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο — ειδικά σε μορφές όπως το ποπ κορν με λάδι ή το καλαμπόκι με βούτυρο.