• προετοιμασία 2 ώρες
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
261

Για το παντεσπάνι

  • 5 μεγάλα αυγά (5x70 γρ.)
  • 250 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 25 γρ. κορν φλαουρ
  • 200 γρ. αλεσμένη αμυγδαλόψυχα (πούδρα)
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια

Για την κρέμα

  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 60 γρ. corn flour
  • 100 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1 κλων. βανίλια ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκοι αυγού
  • Για το τελείωμα
  • 300 γρ. σαντιγί

Για το στήσιμο

  • 300 γρ. σαντιγί
  • 50 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παντεσπάνι

    Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια 24 εκατοστών και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160ºC.

    Τα αυγά πρέπει να είναι από το ψυγείο παγωμένα. Χωρίζουμε σε δυο μπολ τα αυγά.

    Βάζουμε τα ασπράδια στο μπολ, προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να κάνει σώμα η μαρέγκα και να σχηματίζονται απαλές κορυφές.

    Σταδιακά και λίγη λίγη με το μίξερ πάντα σε λειτουργία σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα προσθέτουμε την μισή ζάχαρη.

    Όταν όλη η ζάχαρη μπει στη μαρέγκα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1’ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και σταθερή μαρέγκα με γυαλιστερή όψη. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

    Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ.

    Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη και την βανίλια.

    Με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε για 3-4’ μέχρι να λιώσει ζάχαρη τελείως να διπλασιαστούν σε όγκο οι κρόκοι να πάρουν ανοιχτόχρωμο κίτρινο χρώμα.

    Με μαλακή σπάτουλα, ρίχνουμε την μαρέγκα στους κρόκους κι απαλά διπλώνουμε τα δυο μίγματα.

    Τέλος προσθέτουμε την πούδρα αμυγδάλου.

    Με την σπάτουλα απαλά αναδιπλώνουμε το μίγμα.

    Ισομοιράζουμε το παντεσπάνι στις έτοιμες φόρμες.

    Τοποθετούμε τα ταψιά στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 15’ χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

    Αφήνουμε τα παντεσπάνια αφού ψηθούν, να σταθούν για 2-3 ώρες.

    Η κρέμα

    Βάζουμε μια κατσαρόλα μεσαία στον πάγκο.

    Ρίχνουμε μέσα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.

    Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε να βράσουν.

    Προσθέτουμε τη βανίλια και βάζουμε την κρέμα σε μεσαία φωτιά να αρχίσει ο βρασμός.

    Ανακατεύουμε τακτικά με σύρμα την κρέμα και την αφήνουμε γύρω στα 6’ μέχρι να βράσει και να δέσει.

    Με το σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα κυρίως στη βάση της κατσαρόλας.

    Όταν πάρει βράση και δέσει η κρέμα την αποσύρουμε από την φωτιά.

    Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα φαρδύ μπολ.

    Σκεπάζουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω της.

    Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει.

    Μετά παγώνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 ώρες.

    Αφού παγώσει η κρέμα την χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψει και να γυαλίσει.

    Προσθέτουμε την σαντιγί και αναδιπλώνουμε με μαλακή σπάτουλα να αφρατέψει.

    Για πιο σταθερό αποτέλεσμα σκεπάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει για 2’ ώρες.

    Το στήσιμο

    Σε μια πιατέλα βάζουμε το 1 παντεσπάνι.

    Βάζουμε επάνω τη μισή κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.

    Καλύπτουμε με το άλλο παντεσπάνι.

    Στρώνουμε επάνω την υπόλοιπη κρέμα.

    Την καλύπτουμε όλη με την σαντιγί.

    Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου και φροντίζουμε να κολλήσει τόσο στην επιφάνεια όσο και γύρω γύρω περιμετρικά.

    Την παγώνουμε  στο ψυγείο για 1 ώρα.

    Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται