Εκτέλεση
Για τη μους
Τοποθετούμε πρώτα την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση (αρχίζει να φουσκώνει) αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τη σοκολάτα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 λεπτό.
Ανακατεύουμε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει τελείως και να γυαλίσει το μίγμα.
Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει.
Κουταλιά-κουταλιά προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και με σύρμα ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος, προαιρετικά, προσθέτουμε το ποτό (κονιάκ, ρούμι ή κουαντρό).
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει χοχλάσει.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε το αλκοόλ.
Το αφήνουμε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Για το στήσιμο
Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. με αποσπώμενη βάση.
Ντύνουμε γύρω γύρω τα τοιχώματα της φόρμας με λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα.
Τοποθετούμε το παντεσπάνι στη φόρμα, να εφαρμόσει στη βάση.
Με πινέλο το βρέχουμε καλά με το σιρόπι.
Απλώνουμε σε μια στρώση όλη τη μους.
Κόβουμε τα πουράκια στη μέση και τα στήνουμε γύρω γύρω στη φόρμα όρθια μπήγοντάς τα μέσα..
Στρώνουμε με κουτάλι την επιφάνεια.
Την παγώνουμε την (χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να σφίξει), την ξεφορμάρουμε και τη μεταφέρουμε σε τουρτιέρα.
Γαρνίρουμε με σπασμένα πουράκια και άχνη ζάχαρη λίγο πριν σερβίρουμε.