Ντομάτα, η βασίλισσα του καλοκαιριού
Οι ντομάτες του καλοκαιριού, ώριμες, κόκκινες, ζουμερές, γεμάτες ήλιο και άρωμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Οι ντομάτες του καλοκαιριού
Ώριμη, κόκκινη, ζουμερή, γεμάτη ήλιο και άρωμα — η απόλυτη πρωταγωνίστρια του ελληνικού καλοκαιριού. Αυτή τη γεύση θέλουμε να διατηρήσουμε — όχι μόνο στη μνήμη, αλλά και στα ράφια μας. Σάλτσες, κονφί, πελτές, μαρμελάδες, chutneys…όλες οι μορφές που μπορεί να πάρει η ντομάτα, για να μας θυμίζουν κάθε εποχή το τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι.
Αποστειρώνουμε προσεκτικά βάζα και βαζάκια, και τα γεμίζουμε με σπιτικές σάλτσες, ιδανικά συνοδευτικά για ζυμαρικά, σαλάτες, πίτσες ή ακόμα και κρεατικά. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε εποχή αποκτά λίγη από τη ζεστασιά, τη φρεσκάδα και το άρωμα της καλοκαιρινής ντομάτας. Η κουζίνα μας γεμίζει με χρώμα, το ντουλάπι μας με γεύση, και το τραπέζι μας με νοσταλγία από ήλιους και περιβόλια.
Ντομάτες ωμές – Η απλότητα στο πιάτο
Μια φέτα ψωμί, λίγη ρίγανη, λίγο λάδι. Και στη μέση, μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα. Αυτό είναι το μεσημέρι του Αυγούστου. Κάποιες φορές, δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Μια σαλάτα χωριάτικη είναι απλώς μια αφορμή να την απολαύσεις.
Η σάλτσα
Με λίγο σκόρδο, λάδι και βασιλικό, η σάλτσα βράζει αργά και σιγομουρμουρίζει στο κατσαρολάκι. Κι έπειτα, αποστειρώνεται, φυλάγεται και περιμένει: για μια μακαρονάδα τον Νοέμβρη, για μια πίτσα τον Γενάρη, για ένα γιουβέτσι τον Μάρτη.
Μακαρόνια με τόνο και κόκκινη σάλτσα
Λιαστές
Κάθε χρόνο τον Αύγουστο τις φτιάχνουμε λιαστές! Ο ήλιος τους αφαιρεί όλη την υγρασία και τους αφήνει όλη τη γεύση, τη γλύκα και τη μοσχοβολιά, για να τις απολαμβάνουμε όλο το χρόνο στις συνταγές μας. Φυλαγμένες σε ελαιόλαδο, με σκόρδο και βότανα, γίνονται ιδανική πινελιά σε σαλάτες, ζυμαρικά, μπρουσκέτες.
Λιγκουίνι πέστο µε λιαστές ντοµάτες
Ψητές ντομάτες
Ψημένη στον φούρνο ή στη σχάρα, η ντομάτα μεταμορφώνεται: γίνεται βελούδινη, καπνιστή, με συμπυκνωμένη γεύση. Με λίγο λάδι και θυμάρι, γίνεται άλειμμα, συνοδευτικό ή ακόμα και βάση για σούπα. Είναι το καλοκαίρι που σιγοψήνεται αργά, όπως παλιά.
Ψητές ντοµάτες
Μαρμελάδα ντομάτας
Αν δεν την έχεις δοκιμάσει, δεν φαντάζεσαι τη μαγεία. Η ντομάτα, με ζάχαρη, λεμόνι και μπαχαρικά, γίνεται μια μεθυστική μαρμελάδα που ταιριάζει με τυριά, με κρέας, με ψωμί. Είναι το πιο αναπάντεχο γλυκό του καλοκαιριού – εκεί που η γη και ο ήλιος συναντούν τη φαντασία.
Πώς να συντηρήσω τις ντομάτες;
- Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης της ντομάτας είναι 10-13 °C για ώριμες ντομάτες και 15-17 °C για πιο άγουρες και σε σχετική υγρασία 85-90%.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου με κατάλληλη σχετική υγρασία.
- Οι ποικιλίες ντομάτας με μαλακή φλούδα διατηρούνται συνήθως ώριμες για 3-4 μέρες, ενώ οι ποικιλίες με πιο σκληρή φλούδα διατηρούνται μέχρι και 1 εβδομάδα.
- Οι σχετικά άγουρες ντομάτες, με πρασινοκόκκινο χρώμα μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό.
- Οι ντομάτες μπορούν να αποθηκευτούν και στο ψυγείο, αλλά θα χάσουν την γεύση τους και θα γίνουν λιγότερο ζουμερές.
- Μπορούν επίσης να αποξηραθούν στον ήλιο και να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Με τον τρόπο αυτό γίνονται λιαστές και συντηρούνται σε βάζα με ελαιόλαδο.
Η ντομάτα, τελικά, δεν είναι απλώς ένα υλικό. Είναι σύμβολο σπιτικής θαλπωρής και της χαράς τού να φτιάχνεις κάτι όμορφο, απλό και αληθινό — για να το μοιράζεσαι. Και κάπως έτσι, με μια κουταλιά σάλτσας, το καλοκαίρι θα βρίσκει πάντα τον δρόμο του πίσω στο πιάτο μας.