Αλατι

αλατι

Η νοστιμιά του φαγητού κρύβεται και στο αλατι.

Το αλατι αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το πιο γνωστό καρύκευμα το οποίο χρησιμοποιείται καθημερινά και σχεδόν σε κάθε γεύμα. Στον κλάδο της μαγειρικής πέρα από την γεύση που προσδίδει, συμβάλλει και στην συντήρηση κάποιων τροφίμων. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αλατιού στο εμπόριο.

Θαλασσινό και επιτραπέζιο αλάτι

Πρόκειται για τα δύο πιο γνωστά είδη αλατιού που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το θαλασσινό αλατι λαμβάνεται απευθείας μέσω της εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Συνήθως δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία ή υφίσταται ελάχιστη, και για αυτό διατηρεί στοιχεία του όπως μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα με τη θάλασσα από την οποία προέρχεται, διαφέρουν και οι περιεκτικότητες στα παραπάνω στοιχεία.

Το επιτραπέζιο αλατι είναι το πιο γνωστό είδος αλατιού και προκύπτει από επεξεργασία του φυσικού άλατος. Η επεξεργασία που γίνεται ώστε να μην περιέχει διάφορες προσμίξεις, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει σημαντικό μέρος από τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει (μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο). Το επιτραπέζιο αλατι έχει την τάση να συγκρατεί υγρασία. Για αυτό και προστίθενται διάφορες ενώσεις για την αποφυγή δημιουργίας σβόλων.

Το θαλασσινό αλάτι περιέχει λιγότερο ιώδιο από το επιτραπέζιο, με το τελευταίο να μην έχει τόσο αλμυρή γεύση όσο το θαλασσινό. Αναφορικά υπάρχουν και άλλα είδη αλατιού, με το αλάτι Ιμαλαΐων και το χοντρό αλατι να είναι τα πιο γνωστά.

Αλατι και υγεία

Το αλάτι, με το ιώδιο που περιέχει, βοηθάει στη καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε ανεπάρκεια, και υπολειτουργία του αδένα. Επίσης το αλάτι προάγει τα υγιή επίπεδα ενυδάτωσης και την ισορροπία ηλεκτρολυτών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των οργάνων μας. Τα κύτταρα, οι μύες και οι ιστοί χρειάζονται νερό και το αλάτι βοηθά αυτά τα μέρη του σώματός να διατηρήσουν τη απαιτούμενη ποσότητα. Η απαιτούμενη πρόσληψη νατρίου, κρατάει σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, αποφεύγοντας φαινόμενα υπότασης.

Ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση αλατιού. Να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, καθώς δημιουργεί υπέρταση και σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα. Επίσης όσο περισσότερο νάτριο προσλαμβάνουμε, τόσο περισσότερο ασβέστιο χάνουμε. Πρέπει, λοιπόν, να γίνεται κατανάλωση με μέτρο και όπου μπορούμε να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του να το κάνουμε. Έτσι και αλλιώς προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα μέσα από τα διάφορα φαγητά που περιέχουν νάτριο.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: