Ανθοτυρο

Το ανθοτυρο (ή ο ανθότυρος) είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά είδη τυριών που παράγονται στην Ελλάδα. 

Το ανθοτυρο είναι ένα λευκό τυροκομικο με μαλακή υφή. Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε φρέσκο μαλακό ανθότυρο αλλά και ώριμο ξηρό. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά γαλακτομικά προϊόντα. Παρασκευάζεται με προσθήκη ορού γάλακτος σε πρόβεια ή κατσικίσια γάλατα ή μερικές φορές μίγμα αυτών των δύο ειδών γάλακτος. Είναι ένα δροσερό είδος τυριού με μαλακή υφή που μοιάζει αρκετά με αυτή της μυζήθρας, τόσο εμφανισιακά όσο και στον τρόπο παρασκευής. Οι συνταγες με ανθοτυρο είναι εξαιρετικές και η Αργυρω έχει τις καλύτερες.

Θρεπτική Αξία

Όσον αφορά την θρεπτική του αξία, το ανθοτυρο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το γεγονός ότι είναι ιδιαιτέρως χαμηλό σε λίπος το καθιστά ένα προϊόν με λίγες θερμίδες. Παρέχει στον οργανισμό ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο καθώς και βιταμίνη Α και D. Αποτελεί μια καλή επιλογή λευκού τυριού για όσους επιθυμούν απώλεια σωματικού βάρους. Προσφέρει την αίσθηση του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμβάλλει στην διατήρηση της μυϊκής μάζας. Καλό είναι για άτομα που θέλουν να προσέξουν την διατροφή τους να επιλέγεται το φρέσκο ανθοτυρο έναντι του ξηρού, καθώς περιέχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα νατρίου.

Συνταγες με ανθοτυρο

Το ανθοτυρο συνδυάζεται ευχάριστα με άλλα προϊόντα, αφού η δροσερή υφή και η ήπια γεύση του δένει ευχάριστα, δημιουργώντας αφενός ένα χορταστικό γεύμα, αφετέρου δε εμπλουτίζοντας γευστικά ένα γεύμα. Το ξηρό ανθοτυρο είναι πιο αλμυρό και κατάλληλο να τριφτεί ώστε να νοστιμίσει τις συνταγες από την Αργυρω που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. 

Εννοείται με το ανθοτυρο μπορούμε να φτιάξουμε και γλυκές παρασκευές. Φανταστικές συνταγες με ανθοτυρο από την Αργυρω έχουν καταπληκτικα  με μοναδική γεύση. Ανοιξιάτικες συνταγες με μπουκιές τυριού από ανθοτυρο που είναι μοναδικές δημιουργίες της Αργυρως και υπόσχονται αξέχαστη γεύση.

Tip: Το φρέσκο ανθότυρο περιέχει μικρή ποσότητα αλατιου, που σημαίνει ότι μπορούμε να το κρατήσουμε στη συντήρηση του ψυγείου μας για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για να παρατείνουμε το διάστημα συντήρησης, μπορούμε να το καλύψουμε εξωτερικά με μικρή ποσότητα αλατιου και να το αποθηκεύσουμε κλεισμένο σε ένα σκεύος.