Γαρυφαλλο

Γαρυφαλλο

Το γαρυφαλλο ανήκει στην κατηγορία των μπαχαρικών.

Το γαρυφαλλο είναι ένα από τα πιο διαδεμένα και συχνά χρησιμοποιούμενα σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως. Είναι το αποξηραμένο μπουμπούκι του γαρυφαλλόδεντρου και ευδοκιμεί σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Σουμάτρα, η Μαδαγασκάρη, η Τζαμάικα, οι Δυτικές Ινδίες και η Βραζιλία. Το άρωμα και η γεύση του μας φέρνει στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Το γαρυφαλλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία, όσο και στον τομέα της ιατρικής, καθώς από την αρχαιότητα αποτελούσε θεραπευτικό μέσο.

Διατροφική Αξία

Το γαρυφαλλο περιέχει  βιταμίνες Α, C, Κ και του συμπλέγματος Β, καθώς και μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι επίσης ισχυρή αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Περιέχει αιθέριο έλαιο το οποίο ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τη δυσπεψία και τη ναυτία. Ακόμα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται θεραπευτικά στην ακμή. Έχει κάποιες ουσίες οι οποίες δρουν ευεργετικές για την λειτουργία της καρδιάς. Είναι  ιδιαίτερα ευεργετικό στη δυσκοιλιότητα και γενικότερα βοηθάει όλο πεπτικό σύστημα. Είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση από μυϊκούς σπασμούς και πονοκεφάλους.

Το αιθέριο έλαιό του, γνωστό ως γαρυφαλλέλαιο, είναι επίσης ωφέλιμο για το κυκλοφορικό σύστημα (περιέχεται έως και 25% στο μπαχαρικό). Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην διατήρηση ενός ΄΄καθαρού’’ οργανισμού. Επίσης και το έλαιο του τονώνει την καρδιά και ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου. Τέλος, καταπολέμα την αύξηση της χοληστερόλης. 

Χρήση στην κουζίνα

Μπορούμε να το βρείτε στο εμπόριο ολόκληρο ή σε σκόνη, σε κάψουλες, εκχύλισμα, τσάι, αιθέρια έλαια. Το γαρυφαλλο χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα βότανα και μπαχάρια, δίνοντας εξαιρετικούς συνδυασμούς από μυρωδιές και γεύσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα αλλά και σε επιδόρπια, φρουτοσαλάτες και smoothies.

Χαρακτηριστική του χρήση, σε μορφή καρφιού, είναι σε παραδοσιακά σιροπιαστά επιδόρπια. Τριμμένο μπορούμε, επίσης να το προσθέσουμε πολλές γλυκές συνταγές δίνοντας έξτρα γεύση και μοναδική μυρωδιά. Όταν χρησιμοποιείται ολόκληρο σε κάποιο γλυκό, το αφαιρούμε πριν την κατανάλωση.