Κακαο Σελίδα: 3

κακαο - κακαο ιδιοτητεσ - ταχινι με κακαο - ινεσ κακαο - καφεινη
Κακαο για μια καλύτερη διάθεση.

Tο κακαο προέρχεται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα αφέψημα με εξαιρετική πικρή γεύση. Το κακαο έχει ευεργετικές ιδιοτητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μία από τις πλουσιότερες τροφές σε πολυφαινόλες. Βρίσκεται συνήθως σε μορφή σκόνης. Υπάρχουν όμως και ινες κακαο. Υπάρχουν επίσης μπάρες δημητριακών με κακάο, ταχινι με κακαο, κ.ά. Περιέχει θεοβρωμίνη και καφεινη σε μικρή ποσότητα, πολύ λιγότερη, όμως από άλλα προϊόντα. Κύριες χώρες παραγωγής κακάου είναι η Γκάνα, η Βραζιλία, η Νιγηρία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Πώς παράγεται το κακάο;

Το κακάο παράγεται από το κακαόδεντρο (Theobroma cacao), το οποίο είναι ένα τροπικό φυτό, ύψους 4,5-10m. Ο καρπός του, μήκους 15-20 cm έχει σχήμα ελλειψοειδές και αποτελείται εξωτερικά από χοντρό φλοιό στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν 20-40 σπέρματα που αποτελούν το κακαο. Οι ώριμοι καρποί του κακάο συλλέγονται με μακρύ κοντάρι που έχει μια λεπίδα στην άκρη του. Στη συνέχεια ανοίγονται στη μέση, όπου βρίσκονται οι κόκκοι του κακαο σε άσπρο πολτό, διαχωρίζονται από τον καρπό και τοποθετούνται σε μεγάλα καλάθια, που καλύπτονται με πλατιά φύλλα μπανάνας. Εκεί γίνεται η ζύμωση, ώστε να ξεχωρίσουν οι κόκκοι και να φύγει ο πολτός, ο οποίος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στα καλάθια (50 °C) λιώνει. Στη συνέχεια απλώνονται σε μεγάλες ψάθες στο έδαφος κάτω από τον ήλιο, ώστε να ξηραθούν. Έτσι αποκτούν το καφέ τους χρώμα και αναπτύσσεται και το λεπτό τους άρωμα.

Ιστορία      

Το κακαόδεντρο θεωρείται ότι προέρχεται από την περιοχή πάνω από τον Αμαζόνιο στη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική. Οι πρώτοι που καλλιέργησαν το κακαόδεντρο ήταν οι Μάγιας και οι Αζτέκοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα αλεσμένα σπέρματα για την παρασκευή ροφήματος κακάου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους κακαο ως μια μορφή νομίσματος. Το 1502 ο Κολόμβος μετέφερε τα σπέρματα στην Ισπανία και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ινες κακαο

Οι ινες κακαο είναι το προϊόν που προέρχεται από τη φλούδα του καρπού του κακάο με καθαρισμό, σύνθλιψη, κονιορτοποίηση και αποστείρωση με θερμό ατμό. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν και δεν περιέχει προστιθέμενες χημικές ουσίες. Οι ινες κακαο έχουν έντονη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Έχουν υψηλή αξία σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες συγκριτικά με το κλασσικό κακάο.  Παρέχουν ομοιογένεια στα διάφορα αρτοσκευάσματα και διάφορα προϊόντα σοκολάτας. Μπορούν μάλιστα κατά την παρασκευή των προϊόντων αυτών να αντικαταστήσουν κατά 50-100% τη σκόνη κακαο, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα λιπαρά.

Κακαο ιδιοτητες

Το κακαο έχει εξαιρετικές ιδιοτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι άριστη πηγή ενέργειας και τονώνει τον οργανισμό. Είναι ιδανικό για να φτιάχνει τη διάθεση των ανθρώπων, αφού είναι πηγή αμινοξέων- νευροδιαβιβαστών (τυροσίνη, σεροτονίνη, θρυπτοφάνη, φαινυλαιθυλαμίνη), τα οποία συνδέονται με την αίσθηση καλής διάθεσης. Μειώνει επίσης την όρεξη, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια λίπους. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, προκυανιδίνες, οι οποίες έχουν προστατευτική δράση από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. 

Τα πολυφαινολικά φλαβονοειδή στο κακαο συμβάλλουν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Έχει καλά λιπαρά (20%), όπως τα ω-6 λιπαρά οξέα. Περιέχει, επίσης, υδατάνθρακες (22%) εκ των οποίων 2% σάκχαρα, πρωτεΐνες (20%) και φυτικές ίνες (30%). Είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, κάλιο ψευδάργυρο, μαγγάνιο. Περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, C, E και παντοθενικό οξύ. Περιέχει ακόμα θεοβρωμίνη και καφεινη σε μικρή ποσότητα, πολύ λιγότερη, όμως από άλλα προϊόντα, όπως ο καφές ή το τσάι ή κόκα κόλα. Δεν περιέχει χοληστερόλη.

Χρήσεις

Το κακαο χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην παρασκευή ροφήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για smoothies, ταχινι με κακαο, brownies, κέικ σοκολάτας, τιραμισού με κακάο, muffins, σοκολατόπιτα, pancakes, παγωτά κ.ά. Χρησιμοποιείται ακόμα και στη φαρμακοβιομηχανία.

Κακαο ένα θαυματουργό αφέψημα

Το κακαο έχει ευεργετικές ιδιοτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τονώνει τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλή διάθεση. Εκτός της κλασσικής του μορφής σε σκόνη, υπάρχουν και ινες κακαο, οι οποίες είναι 100% φυσικό προϊόν με εξαιρετικές ιδιότητες. Το κακάο χρησιμοποιείται σε διάφορες παρασκευές, όπως κέικ, ταχινι με κακαο, κ.ά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση σε καφεινη λόγω της μικρότερης περιεκτικότητας του σε σχέση, από άλλα προϊόντα, όπως ο καφές. Το κακάο λοιπόν εκτός της ιδιαίτερης σύστασής του προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Προκαλεί αίσθημα ευφορίας, διώχνει την κούραση και την υπνηλία, χαρίζει ενέργεια και διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Το κακάο με την χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεινη είναι το αφέψημα που θα σου φτιάξει την διάθεση!

Αν σου άρεσε το άρθρο μάθε ακόμα τα πάντα για την μαύρη σοκολάτα.

https://www.argiro.gr/2021/09/mavri-sokolata/

κακαο - κακαο ιδιοτητεσ - ταχινι με κακαο - ινεσ κακαο - καφεινη
Κακαο από την Αργυρώ