Κανελα

κανελα - κανελλα

Η κανελα είναι ένα μπαχαρικό και μάλιστα το δεύτερο πιο διαδεδομένο σε Ευρώπη και Αμερική.

Η κανελα ξεχωρίζει για το μοναδικό της άρωμα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Υπάρχουν διάφορα είδη κανέλας στο εμπόριο, με την κανελλα Κεϋλάνης (λέγεται και αληθινή κανελα) και την Κασσία να είναι τα δυο πιο διαδεδομένα είδη. Η Κασσία είναι αυτή που βρίσκουμε πιο συχνά στο εμπόριο και έχει χαμηλότερη τιμή. Η κανελλα Κεϋλάνης είναι πιο εύκολο να αλεστεί γιατί έχει πιο λεπτά ξυλάκια και έχει σαφέστατα πιο έντονο άρωμα.

Συντήρηση κανελας

Τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένα σε ένα δοχείο αεροστεγώς και μακριά από το φως. Σε αντίθετη μεριά, η αλεσμένη κανελα χάνει γρήγορα το μοναδικό άρωμα της.

Κανελα και υγεία

Η κανελα είναι ένα είδος μπαχαρικού με αρκετά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Δρα κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, γεγονός που οφείλεται σε μια ουσία που είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό άρωμά της. Επίσης έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα μας παρέχοντας αντιφλεγμονώδη δράση. Η ένταξη της κανέλας στη διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσει την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς έχει πρεβιοτικές ιδιότητες. Συνδέεται, ακόμα, και με χαμηλή αρτηριακή πίεση και πρόληψη από διαβήτη τύπου 2, καθώς βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Η κανελλα στην κουζίνα

Η κανελα με το μοναδικό της άρωμα, μπορεί να προστεθεί σε πολλές παρασκευές. Πολλές φορές πασπαλίζουμε πάνω από προϊόντα. Επίσης, συχνά προστίθεται σε σιρόπια, προκειμένου να τα αρωματίσει. Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα κανέλας μπορεί να δώσει ένα έξτρα άρωμα βάζοντας είτε ξυλάκι κανέλας είτε λίγη αλεσμένη στα γεύματά μας και στα αφεψήματα.