Κολοκυθακια

Τα κολοκυθακια αποτελούν ένα αγαπημένο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας.

Το κολοκυθάκι είναι εποχικό λαχανικό, με συγκομιδή που ξεκινά από την άνοιξη και φτάνει ως και το τέλος του  καλοκαιριού. Αποτελεί συστατικών πολλών λαχταριστών και μεσογειακών πιάτων της ελληνικής κουζίνας. Μπορεί κανείς να τα απολαύσει με τόσο διαφορετικούς τρόπους και συνδυάζονται πολύ εύκολα με άλλα είδη λαχανικών. Είναι αρκετά θρεπτικά, παρά την υποτιμημένη του αξία. Συνταγες με κολοκυθακια είναι αγαπητές σε μικρούς και μεγάλους.

Θρεπτική Αξία Οφέλη

Ένα κολοκυθάκι αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό (περίπου 95%), καθώς και από υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους. Επίσης περιέχουν και μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Είναι ένα λαχανικό με εξαιρετικά μικρό θερμιδικό φορτίο. Επίσης περιέχει πολλά και χρήσιμα για τον οργανισμό μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, ο φώσφορος κι το μαγνήσιο. Αυτό, ωστόσο, που περιέχεται σε μεγαλύτερη ποσότητα είναι το κάλιο.

Τα οφέλη στην υγεία είναι αρκετά σημαντικά. Καταρχάς, χάρη στην βιταμίνη Β6 που περιέχει διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σε επίπεδα φυσιολογικά, συμβάλλοντας στην αποφυγή εμφάνισης διαβήτη. Περιέχει ουσίες, που προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία των ματιών. Επίσης, περιέχουν και αντιοξειδωτικά, που δρουν θετικά στην υγεία. Για καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών τους, πρέπει να μαγειρεύονται ελαφρώς ή να τρώγονται ακόμα και ωμά. Οι συνταγες με κολοκυθακια καλό είναι να ακολουθούν ήπιο μαγείρεμα για να μην χάνονται τα θρεπτικά συστατικά.

Επιλογή και Συντήρηση

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κολοκυθιού. Ευρέως χρησιμοποιούμενα είναι και τα στρογγυλά. Επιλέγουμε κολοκυθακια των οποίων το μέγεθος δεν είναι πολύ μεγάλο. Συνήθως τα μεγάλα κολοκυθακια είναι άνοστα, καθώς έχουν αποθηκευμένη μεγάλη ποσότητα νερού. Θέλουμε να είναι απαλλαγμένα από εξωτερικά χτυπήματα ή στίγματα, τα οποία θα επιταχύνουν την αλλοίωσή τους.

Μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για διάστημα μίας εβδομάδας, ίσως και περισσότερο. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν είναι σημάδι ότι πρέπει να τα πετάξουμε. Σε περίπτωση που δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, μπορούμε να τα καταψύξουμε, αφού προηγουμένως τα βράσουμε ελαφρώς, τα βουτήξουμε σε πάγο και τα αφήσουμε να στεγνώσουν. Αξιοποιήσιμοι είναι και οι ανθοί τους, οι οποίοι πρέπει να αξιοποιηθούν εντός μίας ημέρας, καθώς αλλοιώνονται ιδιαιτέρως γρήγορα.