Λαδι

Το λαδι είναι ένα υγρό, σε συνθήκες περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να προέρχεται από το φυτό της ελιάς ή άλλους σπόρους καρπών. Αποτελεί βασικότατο υλικό στην κουζίνα, καθώς πέρα από την προσθήκη του σε διάφορες γλυκές και αλμυρές παρασκευές, χρησιμοποιείται για επεξεργασία (τηγάνισμα) καθώς και για συντήρηση τροφίμων.

Θρεπτική αξία λαδιού

Το πιο γνωστό λάδι στον χώρο της κουζίνας είναι αυτό από τον καρπό της ελιάς. Είναι δικαιολογημένα πρωταγωνιστής στη μεσογειακή διατροφή και θεωρείται διατροφικά σπουδαίο. Είναι σαφέστατα ποιοτικά ανώτερο από όλα τα είδη λαδιού, ενώ δεν συνίσταται για τηγάνισμα, καθώς δεν αντέχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Για να απολαύσουμε όλες τις ευεργετικές ουσίες του, καλό είναι να απολαμβάνουμε ωμό.

Ένα από τα οφέλη του ελαιολάδου είναι ότι έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και βιταμίνη Κ που βοηθά την επούλωση τραυμάτων. Ακόμα, είναι πλούσιο σε  αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Τα αντιοξειδωτικά, μάλιστα, μπορούν να προστατεύσουν την κακή χοληστερόλη. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Σε μια άλλη κατηγορία, ανήκουν τα είδη λαδιου που προέρχονται από διάφορους φυτικούς σπόρους. Είναι συχνά χρησιμοποιούμενα στον χώρο της μαγειρικής, είτε για αλμυρές είτε για γλυκές δημιουργίες. Είναι ποιοτικά κατώτερα και χρησιμοποιούνται κυρίως σε τηγάνισμα, καθώς και σε παρασκευές που δεν θέλουμε να υπάρχει έντονα η γεύση του λαδιού. Συχνά, όμως, σε ακραίες θερμοκρασίες απελευθερώνουν ουσίες που είναι επιβλαβείς. Και αυτή η κατηγορία ελαίων συνδέεται με πολλά οφέλη. Μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά, μειώνει την χοληστερόλη και παρέχει ενέργεια στον οργανισμό. Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης και συγκεκριμένα το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται σαν ευεργετικη ουσία για το δέρμα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το παρθένο ελαιόλαδο.

Συντήρηση 

Το λαδι πρέπει να συντηρείτε σε δροσερό μέρος που δεν έρχεται σε επαφή με φως. Το φως είναι κακός σύμμαχος στην διατήρηση καθώς συμβάλλει στην απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών. Η επιλογή ενός γυάλινου περιέκτη είναι η πιο ιδανική, ενώ οι μεταλλικοί περιέκτες είναι ακατάλληλοι.

Μυστικά μαγειρέματος

Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος δεν πρέπει να αυξομειώνουμε την θερμοκρασία του λαδιού και να μην γεμίζουμε το τηγάνι με μεγάλη ποσότητα του φαγητού που θέλουμε να μαγειρέψουμε. Ρίχνουμε την πρώτη ύλη αφού κάψει καλά το λάδι, ώστε αμέσως να ξεκινήσει το τηγάνισμα.

Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη θα απορροφήσουν το λάδι και το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά λιπαρό, με έντονη την λαδίλα. Επίσης, για πρώτες ύλες που απαιτούν πανάρισμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Στεγνώνουμε καλά από τυχόν υγρά και τινάζουμε καλά την περίσσεια αλεύρου πριν μπει στο μαγειρικό σκεύος, ώστε να μη μείνουν σβόλοι.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: