Μειγμα για κεικ

Μείγμα για κέικ

Το μειγμα για κεικ είναι αυτό που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Αν θα βγει δηλαδή αφράτο, φουσκωτό και κυψελωτό με τρυπούλες ή πιο συμπαγές. Όμως πολλές παραλλαγές στο μειγμα για κεικ μας δίνουν πολλά και διαφορετικά αποτελέσματα. Άλλες φορές πιο αφράτα και ζουμερά άλλες φορές πιο συμπαγή και πιο πλούσια σε γεύση.

Ανάλογα με τα υλικά που θα βάλουμε θα έχουμε και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Για να φτιάξεις όμως το καλύτερο μειγμα για κεικ όποια εκτέλεση συνταγής κι αν ακολουθήσεις είναι πολύ βασικά τα παρακάτω.

Όλα τα υλικά για το μειγμα κεικ πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κάποια μείγματα κέικ ζητούν μαλάκωμα ή λιώσιμο του βουτύρου. Αφού λιώσει πρέπει να κρυώσει τελείως αλλιώς θα δημιουργηθούν κομπακια.

Πρέπει να γίνεται χρήση ολόφρεσκων αυγών και πρέπει να τα χτυπιούνται για αρκετή ώρα με τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι με το χτύπημα του αυγού εξουδετερώνεται πλήρως η μυρωδιά του που πολλές φορές «ακούγεται» αφού βγει από τον φούρνο το τελικό προϊόν.

Η χρήση ζάχαρης πρέπει να είναι ψιλή κρυσταλλική ή άλλο είδος της ανάλογα τι ζητάει η κάθε εκτέλεση και πρέπει να λιώσει καλά πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Τα αλεύρια και τα στερεά υλικά για το μειγμα του κεικ πρέπει να είναι κοσκινισμένα.

Μόνο έτσι θα έχουμε αφράτο αποτέλεσμα. Ποτέ μην ανακατεύετε για πολύ ώρα το μείγμα κεικ αφού προσθέσετε το είδος του αλεύρου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Το πολύ ανακάτεμα του αλευριού στο μείγμα για κεικ θα το κάνει σφιχτό και ελαστικό και καθόλου αφράτο.

Για να φουσκώσει σωστά και να γίνει αφράτο το μειγμα πρέπει να είναι καλά βουτυρωμένη κι αλεύρωμα η φόρμα.

Για να μην σκάσει το μείγμα κεικ στο ψήσιμο, πρέπει ο όγκος του να κάλυπτει κατά τα 3/4 το ύψος της φόρμας. Επίσης ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στην σωστή θερμοκρασία γύρω στους 170ºC. Προτεινόμενο ψήσιμο είναι στις αντιστάσεις για να μην ξεραθεί εξωτερικά. Με ήπιο ψήσιμο θα διογκωθεί σωστά και θα ψηθεί ομοιόμορφα εξωτερικά και στην καρδιά του. Από την ώρα που το μείγμα κεικ μπαίνει στο φούρνο δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου παρά μόνο όταν περάσει η αναγραφόμενη ώρα ψησίματος.

Καθε μειγμα για κεικ έχει διαφορετικές αναλογίες και πρόσθετα υλικά που το αρωματίζουν αλλά και το μεταμορφώνουν. Ανάλογα δηλαδή με τα υλικά που προσθέτουμε θα έχουμε και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Το πιο πετυχημένο μειγμα για κεικ είναι αυτό που έχετε αναμείξει σωστά τα υλικά ακολουθώντας όλες τις οδηγίες. Τότε το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.