Μιγμα

μιγμα

Τι εννοούμε με τον όρο μιγμα;

Η προσθήκη πολλών υλικών, με σκοπό τη δημιουργία ενός αλμυρού ή ενός γλυκού πιάτου, ονομάζεται μιγμα. Κάθε μιγμα αποτελείται από διάφορα υλικά, τα οποία ομογενοποιούνται καλά προκειμένου να μην ξεχωρίζουν, αλλά να αποτελούν μια ομοιόμορφη μάζα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα συστατικά μας σε μία παρασκευή αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και έτσι προκύπτει το επιθυμητό προϊόν. 

Ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο ο όρος μιγμα να περιγράφει αποκλειστικά μια ομοιόμορφη μάζα. Στη μαγειρική τον όρο αυτό τον χρησιμοποιούν και με άλλες έννοιες. Τα μπαχάρια για παράδειγμα μπορούν να αποτελέσουν ένα μίγμα. Σε αυτή την περίπτωση ο διαχωρισμός των υλικών είναι εφικτός κάτι που δεν συμβαίνει στα ομογενοποιημένα μίγματα.

Το σωστό μιγμα

Ωστόσο ένα μιγμα με πολλά συστατικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα αποδώσει και ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Πρέπει να επιλέγουμε συστατικά που να μην καλύπτουν από άποψη γεύσης αλλά και αρώματος το βασικό μας υλικό. Για αυτό και πολλές φορές λέμε ότι δεν είναι κατάλληλο ένα συστατικό για κάποιο μιγμα. Προφανώς, το καλό ανακάτεμα του μίγματος είναι βασική προϋπόθεση για μια πετυχημένη συνταγή. Πολλά μείγματα θέλουν πριν το ψήσιμό τους ‘’ξεκούραση’’. Αυτό γίνεται πολλές φορές για να παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να ενεργοποιηθεί η δράση κάποιου συστατικού. Τέτοιες ενέργειες είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο τελικό αποτέλεσμα.

Κάθε μιγμα που φτιάχνουμε είναι μοναδικό και δίνει ένα ξεχωριστό γευστικό αποτέλεσμα. Η αξιολόγηση συνήθως του μίγματος από έμπειρους μάγειρες γίνεται με το κατά πόσο ρευστό η πηχτό είναι, πόσο συνεκτικό ακόμα και από το χρώμα του και το άρωμα τους.