Πορτοκαλια

πορτοκαλια - πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια βρίσκονται ευρέως στη διατροφή μας και στη μαγειρική. Ποιες ποικιλίες όμως είναι γνωστές; Οι κύριες ποικιλιες στα πορτοκαλια στη χώρα μας είναι οι παρακάτω:

Βαλέντσια (Valencia): πρόκειται για ποικιλία που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Ισπανίας. Έχει μέτριου προς μεγάλου μεγέθους, επιμήκεις έως σφαιρικούς καρπούς με λίγα ή και καθόλου κουκούτσια. Οι καρποί είναι χυμώδεις, γευστικοί και λίγο ξινοί. Έχουν αρκετά λεία και μέτριου πάχους φλούδα. Η συγκομιδή ξεκινά από τον μήνα του Μαρτίου και διαρκεί έως και αυτό του Σεπτεμβρίου.

Μερλιν: πρόκειται για πολύ παραγωγική ποικιλία σε πορτοκαλια με μεγάλους σφαιρικοωοειδείς ή ελλειψοειδείς, χυμώδεις και γλυκούς καρπούς. Έχει μέτριο έως μεγάλο οφθαλμό. Είναι μεσοπρώιμη ποικιλία και η συγκομιδή διαρκεί από τον μήνα του Νοεμβρίου έως αυτό του Μαρτίου. Η Μερλιν πορτοκαλια παράγει περίπου 75-150 κιλά πορτοκαλια. Η τιμη παραγωγου για τα πορτοκαλια της ποικιλίας Βαλέντσια είναι στα 28-30 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι η τιμη παραγωγου έφτανε τα 70 λεπτά το κιλό. Η τιμη παραγωγου για τα πορτοκαλια δεν είναι σταθερή για κάθε σοδειά.

Ναβαλίνα (Navelina): πρόκειται για πρώιμη ποικιλία με μετρίου μεγέθους, άσπερμους και εξαιρετικής ποιότητας καρπούς. Οι καρποί ωριμάζουν από τα τέλη Οκτωβρίου έως τον μήνα του Ιανουαρίου. 

Νιου Χολ (NewHall): είναι κι αυτή πρώιμη ποικιλία με τη συγκομιδή να ξεκινά τον μήνα του Οκτωβρίου έως αυτό του Ιανουρίου. Οι καρποί είναι μετρίου μεγέθους και επιμήκεις έως ελλειψοειδείς, με μικρό ομφαλό και γλυκιά σάρκα.

Λάνε Λέιτ: πρόκειται για όψιμη ποικιλία, πολύ παραγωγική με μεγάλα και γευστικά πορτοκάλια. Χρησιμοποιείται σε περιοχές που δεν έχουν παγετούς. 

Ναβελ Λέιτ (Navel Late): πρόκειται για ποικιλία με μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια, χωρίς σπέρματα. Χρησιμοποιείται σε περιοχές χωρίς παγετούς. 

Σαλουστιάνα (Salustiana): πρόκειται για ποικιλία με άσπερμους, σφαιρικούς, μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, χυμώδεις, αρωματικούς καρπούς. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και είναι ελαφρώς κοκκώδης. Τα πορτοκαλια της ποικιλίας αυτής συλλέγονται από τις αρχές του μήνα Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου.

Κοινό Άρτας: πρόκειται για μεσοπρώιμη ποικιλία με σφαιρικό ή ελαφρώς πλακές μεσαίου μεγέθους καρπό και λείο φλοιό μετρίου πάχους. Ωριμάζει τον μήνα του Ιανουαρίου.

Υπάρχουν επίσης και τα αιματόσαρκα πορτοκάλια – σαγκουΐνια

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ποικιλίες με κόκκινη σάρκα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι η Μόρο, η Ταρόκο και η Γουρίτσης. Η Μόρο έχει μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους με βαθύχρωμη σάρκα και πορτοκαλένιο χρώμα φλοιού με ρόδινες ή κόκκινες αποχρώσεις. Τα πορτοκάλια της ποικιλίας αυτής συγκομίζονται από τον μήνα του Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου. Η σάρκα είναι κάπως συνεκτική, χυμώδης, βαθύχρωμη και γευστική. 

Συγκομιδή- Αποθήκευση πορτοκαλιών

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα η συγκομιδή των πορτοκαλιών εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία. Τα δέντρα των περισσότερων ποικιλιών μπορούν να κρατούν τα πορτοκαλια πάνω τους για αρκετό καιρό, χωρίς να καταστρέφονται και έτσι μπορούν να συγκομίζονται σταδιακά και όχι όλα μαζί. Σε ψύξη διατηρούνται για λίγες εβδομάδες. Τους χειμερινούς μήνες μπορούν να διατηρηθούν και εκτός ψυγείου για περίπου δύο εβδομάδες. Ο χυμός τους μπορεί επίσης να συντηρηθεί για αρκετούς μήνες στην κατάψυξη.