Σαλτσα

σαλτσα - σάλτσα - σαλτσεσ

Τι είναι ένα φαγητό χωρίς τη σαλτσα του!

Και όμως σκεφτείτε πόσα και πόσα φαγητά έχουν τα πρωτεία στις προτιμήσεις μας με αφρομή στη σάλτσα τους!
Φτιαγμένο στην κατσαρόλα στη σχάρα ή στο φούρνο ένα φαγητό εκτιμάται περισσότερο όταν συνοδεύεται από μια τέλεια σάλτσα.

Είναι και κάποια φαγητά που δεν νοούνται χωρίς τη σαλτσα τους.

Τα μακαρόνια ορίζονται από τη σάλτσα τους! Καρμπονάρα, ναπολιτέν, πέστο, σάλτσα με μανιτάρια, αλα κρεμ, μακαρόνια με κιμά. Κάθε πιάτο και μια ιστορία.
Σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη τα κρεατικά συνοδεύονται από άπειρες σάλτσες, συνυφασμένες με τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε τόπου. Σαλτσες για ψητά όπως μπάρμπεκιου, τύπου Jack Daniel’s, σάλτσα με φέτα, Bearnaise, πιπεράτη και πιο εξωτικές όπως σάλτσα τσίλι, τίκα μασάλα και ραΐτα κ.α. Σάλτσες καυτερές και πιο ήπιες, γλυκές και ξινές, για όλα τα γευστικά γούστα συνοδεύουν και αναδεικνύουν τη γεύση του κάθε κρέατος. Και σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα αποτελεί το μέσο αναγνώρισης για το τι επιρροές έχει κανείς στην κουζίνα.

Μέσα σε αυτό το ταξίδι ανάμεσα στις άπειρες, γευστικές και μοναδικές σαλτσες, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια στάση στη Γαλλία και να αναφέρουμε τις βασικές γαλλικές σάλτσες.

Μπεσαμέλ, ολαντέζ, βελουτέ, εσπανιόλ και σαλτσα ντομάτας. Επόμενη στάση Ιταλία και σάλτσα για πίτσα. Μπορεί να θεωρούμε ότι είναι μία, μα κάθε πιτσαγιόλο έχει τη δική του μοναδική συνταγή. Με βάση τη ντομάτα, η σάλτσα για πίτσα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο.Φτάνοντας στο σπίτι μας την Ελλάδα, και στις παραδοσιακές μας γεύσεις, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις κλασικές μας σάλτσες. Λεμονάτη, κοκκινιστή, κρασάτη. Αυτές ίσως είναι οι πιο αναγνωρίσιμες και πιο ελληνικές σαλτσες που αχνίζουν μέσα στις κατσαρόλες μας εδώ και δεκαετίες – αιώνες κάποιες από αυτές- και μεταμορφώνουν τα λαχανικά, τα όσπρια τα κρεατικά.

Για να μεταμορφώσετε λοιπόν ένα πιάτο, μην ψάχνετε μαγικές συνταγές!

Φτιάξτε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό με μια ωραία σαλτσα!

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: