Σιροπι

σιροπι

Το σιροπι είναι ένα διάλυμα καποιου γλυκαντικου σε νερό, το οποίο μετά από το βράσιμο είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γλυκίσματα. Το σιρόπι αποτελεί χαρακτηριστικό κυρίως των γλυκών της Ανατολής. Και στην Ελλάδα, ωστόσο, χρησιμοποιείται σε πλήθος γλυκών, δίνοντας μια πιο ξεχωριστή και γλυκιά γεύση.

Παρασκευή σιροπιού

Επίσης συχνά πολλοί χρησιμοποιούν σιροπι από  το οποίο αραιώνουν με νερό. Η χρήση μελιού είναι επίσης αρκετά συχνή, όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό σιροπι. Το πόσο πυκνό η αραιό θέλουμε το σιρόπι μας εξαρτάται από το που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Όταν θέλουμε να παρασκευάσουμε ένα πιο πυκνό σιρόπι, απλώς το αφήνουμε παραπάνω χρόνο στο βράσιμο ή αλλάζουμε την αναλογία  και νερού.

Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο είδος ποτού για έξτρα γεύση, αφού όμως πρώτα έχει βράσει το σιρόπι μας. Τέλος φλούδα  ή ακόμα και χυμός  των φρούτων προστίθεται συχνά κατά την παρασκευή σιροπιού για έξτρα γεύση.

Το σιροπι στη μαγερική

Στη μαγειρική το σιρόπι το χρησιμοποιούμε να για περιχύσουμε διάφορες παρασκευές γλυκών.  Για πολλούς μάγειρες και ιδίως ζαχαροπλάστες, το σιρόπιασμα των γλυκών θεωρείται τέχνη, καθώς θέλουμε να περάσει στο εσωτερικό του γλυκού και να γίνει ένα ομοιόμορφο και βαθύ σιρόπιασμα. Για αυτό πολλοί προτείνουν όταν το γλύκισμα είναι ζεστό πρέπει να χρησιμοποιούμε το σιρόπι κρύο, ή αντίστροφα. Βέβαια διαφέρει ανάλογα με το γλυκισμα που θέλουμε να δημιουργήσουμε αλλά και την παρασκευή.