Τυρι

τυρι

Το τυρι προκύπτει από τη πήξη του γάλακτος, με την επίδραση διαφόρων ουσιών.

Το τυρι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στην Ελλάδα η κατανάλωση τυριού είναι τακτική, καθώς πέρα από το ότι μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη σε διάφορες συνταγές, καταναλώνεται και ως συνοδευτικό. Το τυρι είναι το πιο δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν στον κόσμο. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη τυριών και χιλιάδες παραλλαγές τους, ενώ οι περισσότεροι λαοί έχουν να επιδείξουν δεκάδες ντόπια τυροκομικά προϊόντα.

Κατηγορίες τυριών

Μια μεγάλη κατηγορία τυριών είναι τα φρεσκα τυρια. Το φρέσκο τυρι είναι μαλακό και δεν έχει φλούδα. Είναι συνήθως λευκό ή υπόλευκο, με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία (πάνω από 47%). Καταναλώνεται αμέσως, χωρίς να χρειάζονται ωρίμανση. Σε αυτά ανήκουν τα λευκά, χλωρά, κατσικίσια τυριά, όπως η δική μας ξινομυζήθρα, αλλά και η Ricotta, το Cottage Cheese, η Μοτσαρέλα και το Μασκαρπόνε. Φρέσκο τυρί, άλμης όμως, είναι και η φέτα, ένα καθαρά ελληνικό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και άλλα τυριά όπως είναι το Brie που ωριμάζουν με την βοήθεια κάποιων μικοοργανισμών.

Στη συνέχεια έχουμε τα ημίσκληρα τυριά. Αυτό το τυρι ωριμάζει από δυο μήνες έως και δυο χρόνια, ώστε το ποσοστό υγρασίας του να μην ξεπερνά το 40-50%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι το Gouda, το Edam και το Emmental, καθώς και το γνωστό σε όλους Cheddar και το δικό μας κασέρι.

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: