Για την αλισίβα
Σε κόσκινο κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα).
Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό.
Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει η αλισίβα.
Σουρώνουμε την αλισίβα σε φίλτρο του καφέ δύο φορές.
Θα χρησιμοποιήσουμε 1/3 φλ.
Η αλισίβα αφρατεύει πολύ τα κουλουράκια.
Για τη ζύμη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει.
Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά.
Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε.
Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα.
Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄.
Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά.
Για το ψήσιμο
Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.