• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
109

Για τις αγκινάρες σαλάτα

  • 8 άγριες αγκινάρες τρυφερές
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 2-3 κλων. μάραθο
  • 4 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα τους
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • Αλάτι

Για το dressing

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι 2%
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Λίγο άνηθο και μάραθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κόβουμε τις καρδιές στη μέση.

    Ρίχνουμε όσες καθαρίζουμε σε ένα μπολ με νερό και 2 στυμμένα λεμόνια για να μην οξειδωθούν. Όταν τις καθαρίσουμε όλες, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.

    Στρώνουμε ένα μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε μέσα τις αγκινάρες, τα κλωναράκια μάραθου, το σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να λαδωθούν.

    Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20 λεπτά. Προσέχουμε ώστε να μην παραψηθούν οι αγκινάρες και πάρουν
    χρώμα, αλλά να παραμείνουν τρυφερές και αρωματικές.

    Τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε το καρότο και τα φρέσκα κρεμμύδια.

    Πιέζουμε το ψημένο σκόρδο και παίρνουμε τη μαλακή σάρκα του. Τη βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.

    Τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.

    Περιχύνουμε με το μείγμα τη σαλάτα και σερβίρουμε.

    Αγκινάρες βραστές σαλάτα

    Τις καθαρίζουμε και τις βράζουμε για 15′ σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν.

    Στο νερό που βράζει στύβουμε 1/2 λεμόνι για να μη μαυρίσουν.

    Είναι έτοιμες και τις σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι.

    Αγκινάρες ωμές

    Διαλέγουμε τρυφερές αγκινάρες, τις καθαρίζουμε και τις βυθίζουμε σε μπολ με νερό που έχουμε στύψει λεμόνια.

    Όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα, τις πιάνουμε μια μια, τις στεγνώνουμε καλά και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.

    Τις βάζουμε όλες σε ένα μπολ, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.

    Τις ανακατεύουμε πολύ καλά και τις σερβίρουμε σκέτες, με φλούδες γραβιέρας ή με πράσινη σαλάτα και ντρέσινγκ.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για τέλεια μαγειρέματα με το κορυφαίο λαχανικό, την αγκινάρα εδώ!

    Προτεινόμενες συνταγές

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται