Αυτή η συνταγή για αμυγδαλωτά Γαλαξειδίου, μόνο χαρούμενες στιγμές μου φέρνει στο μυαλό, γιατί σε κάθε χαρά του σπιτιού μας, η πεθερά μου φτιάχνει τόνους...

Αυτή η συνταγή για αμυγδαλωτά Γαλαξειδίου, μόνο χαρούμενες στιγμές μου φέρνει στο μυαλό, γιατί σε κάθε χαρά του σπιτιού μας, η πεθερά μου φτιάχνει τόνους από αυτά.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
202

Για τα αμυγδαλωτά Γαλαξιδίου

  • 6 ασπράδια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 kg αμύγδαλα ξεφλουδισμένα κι αλεσμένα
  • 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ανθόνερο
  • Αμύγδαλα για γαρνίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε ένα καθαρό μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι.

    Χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν κορυφές που στέκονται, να γίνουν δηλαδή μαρέγκα.

    Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και τη ζάχαρη και τα τρίβουμε για αρκετή ώρα με τα χέρια μέχρι να μελώσει η ζάχαρη με τη ζέστη των χεριών και όλο το μείγμα να γίνει σαν ζύμη.

    Μόλις μελώσουν η ζάχαρη με το αλεσμένο αμύγδαλο ρίχνουμε τη φρυγανιά και το χυμό λεμονιού.

    Ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα.

    Ανακατεύουμε το μείγμα απαλά με μία μαλακή σπάτουλα πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

    Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα.

    Πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε ό,τι σχήμα θέλουμε (συνήθως στο σχήμα ενός μικρού μπιφτεκιού) και στη μέση της επιφάνειας του αμυγδαλωτού ακουμπάμε πιέζοντας ένα ολόκληρο αμύγδαλο.

    Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όλα τα αμυγδαλωτά και τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους σε ρηχά ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.

    Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

    Τα αμυγδαλωτά δεν ροδίζουν πολύ, μένουν ανοιχτόχρωμα διότι δεν περιέχουν καθόλου κρόκο αυγού που δίνει χρώμα στα γλυκά.

    Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλάκα αλλά σιγά-σιγά όσο κρυώνουν σκληραίνει η υφή τους.

    Προσοχή στο ξεφορμάρισμα

    Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε μία καθαρή πετσέτα, ραντίζουμε το αντικολλητικό χαρτί από την πίσω πλευρά με λίγο ανθόνερο και τα αμυγδαλωτά θα αρχίσουν να ξεκολλάνε σιγά-σιγά χωρίς να σπάνε.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε ένα-ένα σε μεμβράνη ή ζελατίνα, όπου και θα διατηρηθούν για πάρα πολύ καιρό χωρίς να χάσουν το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.

    Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τα ζεστά αμυγδαλωτά με λίγη ζάχαρη άχνη.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται