Παραδοσιακό ανατολίτικο ατζέμ πιλάφι

Υλικά

Για το ατζέμ πιλάφι

  • 350 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φωλιές φιδέ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 lt ζωμός κρέατος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο

Ανατολίτικο ατζέμ πιλάφι

Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι μέχρι το νερό να φαίνεται διάφανο.

Να φύγει όλο το άμυλο.

Το περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού.

Το αφήνουμε να στραγγίζει καλά.

Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σπάμε μέσα σε ψιλά κομματάκια τον φιδέ.

Αφήνουμε να σκουρύνει για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε λίγα λεπτά μέχρι ο κόκκος ρυζιού να γυαλίσει και να μοιάζει διάφανος.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σωταριστεί για 2-3′.

Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20′ στην πιο χαμηλή ένταση.

Όταν εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια είναι έτοιμο.

Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο, ελαφρά ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Αποσύρουμε από την φωτιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και με καπάκι.

Αφήνουμε το παραδοσιακό ανατολίτικο ατζέμ πιλάφι να σταθεί για 10′.

Σερβίρουμε το ατζέμ σε πιατέλα μαζί με τας κεμπάμπ, μπόλικη σάλτσα κι αν θέλουμε γαρνίρουμε με κεφαλοτύρι τριμμένο.

Βρες τη φανταστική συνταγή για τας κεμπάπ εδώ:

https://www.argiro.gr/recipe/anatolitiko-tas-kempamp-me-atzem-pilafi/