Αρακάς λεμονάτος

Ο λαδερός αρακάς λεμονάτος, είναι η επιτομή του ελληνικού vegan φαγητού. Εύκολη υγιεινή και οικονομική συνταγή, ο αρακάς με πατάτες, καρότα και λεμόνι έχει μικρή προετοιμασία και μαγειρεύεται γρήγορα. Η σάλτσα στον λεμονάτο αρακά είναι άσπρη και δένει με το άμυλο της πατάτας. Μην παραλείψετε τον άνηθο γιατί ταιριάζει απίστευτα. Αν χρησιμοποιήσετε αρακά κατεψυγμένο, μην τον παραβράζετε γιατί λιώνει και αλλοιώνεται σε γεύση και χρώμα. Όσο ωραίος με πλούσια γεύση είναι ο κοκκινιστός αρακάς, άλλο τόσο νόστιμος είναι ο λαδερός λεμονάτος αρακάς που εμένα τουλάχιστον μου θυμίζει την άνοιξη στην Πάρο. Στο νησί, τον λεμονάτο αρακά, τον μαγειρεύουμε με αγκινάρες και μάραθο και η νοστιμιά του δεν έχει προηγούμενο. Δοκιμάστε τον σήμερα κιόλας.

6

5 λεπτά

30 λεπτά

αρακάς λεμονάτος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΑΡΑΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΑΡΑΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Προετοιμασία
  1. Κόβουμε τις πατάτες σε καρέ των 2 εκατοστών και τα καρότα σε φέτες.
  2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
  3. Στη κατσαρόλα

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3´ να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε τις πατάτες κι ανακατεύουμε να λαδωθούν, έπειτα τον αρακά, το καρότο σε φέτες και τα φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.

    Συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση ο αρακάς λεμονάτος, σκεπάζουμε το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30′ .

    Δεν ανακατεύουμε τον αρακά με κουτάλα γιατί λιώνουν τα υλικά. Ανακινήστε απλά την κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα κοχλάσει ο αρακάς.

    Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσουν οι πατάτες.

    Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή μάραθο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να μην λιώσουν τα υλικά.

    Τέλος, προσθέτουμε χυμό από φρέσκο λεμόνι,  περίπου 2 μέτρια ή κατά βούληση.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Ο αρακάς πρέπει στο τέλος να μείνει με λίγη πυκνή σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν χρειάζεται να βάζετε πολύ νερό στην κατσαρόλα. Να μαγειρευτεί ο λεμονάτος αρακάς σε λίγα υγρά να μελώσει και να πήξει η σάλτσα με το άμυλο της πατάτας για να γίνει πεντανόστιμος.
  2. Αφήστε τον αρακά να σταθεί για 10´ στην κατσαρόλα μετά το μαγείρεμα του και έπειτα να σερβίρετε.
  3. Σερβίρω τον αρακά σε βαθιά πιάτα και περιχύνω λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικός για νηστεία και vegan διατροφή.
  4. Δείτε και τη κλασική συνταγή για αρακά κοκκινιστό.

Απόρρητο