Εύκολη υγιεινή και οικονομική συνταγή, ο αρακάς με πατάτες, καρότα και λεμόνι έχει μικρή προετοιμασία και μαγειρεύεται γρήγορα. Στο νησί, τον λεμονάτο...

Εύκολη υγιεινή και οικονομική συνταγή, ο αρακάς με πατάτες, καρότα και λεμόνι έχει μικρή προετοιμασία και μαγειρεύεται γρήγορα. Στο νησί, τον λεμονάτο αρακά, τον μαγειρεύουμε με αγκινάρες και μάραθο, σερβίρεται σαν συνοδευτικό με ψάρι ή κοτόπουλο ψητό. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο αρακά, που υπάρχει από μέσα – τέλη Απριλίου αλλά και όλο το καλοκαίρι, τότε πρέπει να τον καθαρίσουμε γιατί η φλούδα δεν τρώγεται.

 

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
382

Για το λεμονάτο αρακά

  • 1 kg αρακά
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 3-4 καρότα μέτρια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα τρυφερά (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 2 αγκινάρες προαιρετικά
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Δεν ανακατεύουμε τον αρακά, ανακινούμε απλά την κατσαρόλα

    Μαγειρεύουμε ώστε να μείνει σχεδόν με το λάδι του

    Πριν ξεκινήσω

    Κόβουμε τις πατάτες σε καρέ των 2 εκατοστών.

    Κόβουμε τα καρότα σε φέτες.

    Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

    Για το λεμονάτο αρακά

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3´ να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε τις πατάτες κι ανακατεύουμε να λαδωθούν.

    Προσθέτουμε τον αρακά, το καρότο σε φέτες και τα φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.

    Συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά.

    Από την ώρα που θα πάρει βράση ο αρακάς λεμονάτος, σκεπάζουμε το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30′ .

    Δεν ανακατεύουμε τον αρακά με κουτάλα γιατί λιώνουν τα υλικά. Ανακινήστε απλά την κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Μετράμε τον χρόνο βρασμού από την ώρα που θα κοχλάσει ο αρακάς.

    Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσουν οι πατάτες.

    Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή μάραθο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να μην λιώσουν τα υλικά.

    Τέλος, προσθέτουμε χυμό από φρέσκο λεμόνι,  περίπου 2 μέτρια ή κατά βούληση.

    Διαφήμιση

    Μυστικά για το λεμονάτο αρακά

    Ο αρακάς πρέπει στο τέλος να μείνει με λίγη πυκνή σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν χρειάζεται να βάζετε πολύ νερό στην κατσαρόλα. Να μαγειρευτεί ο λεμονάτος αρακάς σε λίγα υγρά να μελώσει και να πήξει η σάλτσα με το άμυλο της πατάτας για να γίνει πεντανόστιμος.

    Αφήστε τον αρακά να σταθεί για 10´ στην κατσαρόλα μετά το μαγείρεμα του και έπειτα να σερβίρετε.

    Σερβίρω τον αρακά σε βαθιά πιάτα και περιχύνω λίγο ελαιόλαδο. Ιδανικός για νηστεία και vegan διατροφή.

    Βίντεο

    Διαφήμιση

    Εσύ με τι άλλο φτιάχνεις τον αρακά;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται