Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το κρέας, για να απομακρύνουμε τυχόν κοκαλάκια από το ταλιάρισμα (τον τρόπο κοπής).
- Το τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ, στύβουμε το λεμόνι και αλείφουμε καλά το αρνί με τον χυμό του.
- Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο από τη συνολική ποσότητα της συνταγής και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε το κρέας να μαριναριστεί ομοιόμορφα, και μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
- Ραντίζουμε το αρνί με λίγο νερό.
- Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.
- Καθαρίζουμε τις τρυφερές αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και τις ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει, για περίπου 1-2 λεπτά. Τις στραγγίζουμε.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε ανάμεσα τις αγκινάρες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15’, να ροδίσει και να μαλακώσει καλά το αρνί.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
- Ρίχνουμε λίγες κουταλιές από τα υγρά του ταψιού (από το ψήσιμο του αρνιού), ώστε να αραιώσει ελαφρώς το γιαούρτι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα γιαουρτιού.
- Μόλις ψηθεί το κρέας και ροδίσει, το περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο, ξεσκέπαστο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σχηματιστεί ελαφριά κρούστα.
- Σερβίρουμε το φαγητό όσο είναι ζεστό.
Tips
- Είναι βασικό να χρησιμοποιήσετε σκεύος που να χωράει ακριβώς τις μερίδες του αρνιού. Το κρέας πρέπει να είναι συγκεντρωμένο, χωρίς μεγάλα κενά μέσα στο ταψί.
- Το αρνί πρέπει να έχει μαλακώσει εντελώς πριν προσθέσετε το γιαούρτι.
- Τα βότανα είναι προαιρετικά, αλλά χαρίζουν εξαιρετική γεύση σε αυτή την κρητική συνταγή.