Αρνί µε αγκινάρες και γιαούρτι στο φούρνο

Κρητική συνταγή για αρνί με γιαούρτι και αγκινάρες, γεμάτη γεύση και άρωμα. Το αρνί ψήνεται μέχρι να μαλακώσει, και στο τέλος περιχύνεται με κρέμα γιαουρτιού που δημιουργεί μια υπέροχη, χρυσαφένια κρούστα.

Εύκολη
2:20

6 μερίδες

2 ώρες και 35 λεπτά

2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά το κρέας, για να απομακρύνουμε τυχόν κοκαλάκια από το ταλιάρισμα (τον τρόπο κοπής).
  2. Το τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ, στύβουμε το λεμόνι και αλείφουμε καλά το αρνί με τον χυμό του.
  3. Περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο από τη συνολική ποσότητα της συνταγής και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε το κρέας να μαριναριστεί ομοιόμορφα, και μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
  5. Ραντίζουμε το αρνί με λίγο νερό.
  6. Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200°C για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά.
  8. Καθαρίζουμε τις τρυφερές αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και τις ζεματάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει, για περίπου 1-2 λεπτά. Τις στραγγίζουμε.
  9. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε ανάμεσα τις αγκινάρες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15’, να ροδίσει και να μαλακώσει καλά το αρνί.
  10. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα χειρός.
  11. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  12. Ρίχνουμε λίγες κουταλιές από τα υγρά του ταψιού (από το ψήσιμο του αρνιού), ώστε να αραιώσει ελαφρώς το γιαούρτι.
  13. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα γιαουρτιού.
  14. Μόλις ψηθεί το κρέας και ροδίσει, το περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού.
  15. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο, ξεσκέπαστο, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σχηματιστεί ελαφριά κρούστα.
  16. Σερβίρουμε το φαγητό όσο είναι ζεστό.

Tips

  • Είναι βασικό να χρησιμοποιήσετε σκεύος που να χωράει ακριβώς τις μερίδες του αρνιού. Το κρέας πρέπει να είναι συγκεντρωμένο, χωρίς μεγάλα κενά μέσα στο ταψί.
  • Το αρνί πρέπει να έχει μαλακώσει εντελώς πριν προσθέσετε το γιαούρτι.
  • Τα βότανα είναι προαιρετικά, αλλά χαρίζουν εξαιρετική γεύση σε αυτή την κρητική συνταγή.
Απόρρητο