Πεντανόστιμο αρνί μπούτι στο φούρνο, μια μοναδική συνταγή για ένα υπέροχο γεύμα με τους αγαπημένους σας.

Πεντανόστιμο αρνί μπούτι στο φούρνο, μια μοναδική συνταγή για ένα υπέροχο γεύμα με τους αγαπημένους σας.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
70

Για το αρνί μπούτι με γιαούρτι στο φούρνο

  • 1 μεγάλο αρνίσιο μπούτι 2 κιλών
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες χοντρές
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 640 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το αρνί μπούτι με γιαούρτι

Βάζουμε το αρνί σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και μια κοφτή κ.σ. αλάτι. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε το μπούτι για για μισή ώρα.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, τον πελτέ, το σκόρδο, το θυμάρι, τις μισές ντομάτες, το πιπέρι και 1 κ.γλ. αλάτι.

Ανακατεύουμε τα υλικά για το αρνί μπούτι με γιαούρτι στο φούρνο.

Κάνουμε μία στρώση με τις μισές πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, επαναλαμβάνουμε μία στρώση με τις υπόλοιπες πατάτες, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε το μπούτι στη μέση του ταψιού.

Με τα χέρια ανακατεύουμε λίγο τα υλικά και προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι. 

Σκεπάζουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ψήνουμε σε καλά προς θερμασμένο φούρνο στους 200C στον αέρα στη μεσαία σχάρα. 

Ξεσκεπάζουμε  το αρνί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄, αλείφοντας συχνά το κρέας με τα υγρά του ταψιού.

Το φαγητό είναι έτοιμο όταν μελώσουν οι πατάτες και γίνει τραγανή η πετσούλα του αρνιού. Μόλις ψηθεί το αρνί με το γιαούρτι, το βγάζουμε από το φούρνο και το σκεπάζουμε για δέκα λεπτά.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα. 

Σερβίρουμε το αρνί με πατατούλες στο φούρνο, με σαλάτα εποχής

Τι άλλη συνταγή με αρνί φτιάχνεις;

Οδηγός Μαγειρικής

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Αν το απολαύσετε την ημέρα του Πάσχα αγνοήστε τον παραπάνω πίνακα. Απολαύστε το γεύμα αυτής της μέρας με τους αγαπημένους σας. Η παραδοσιακή αυτή συνταγή μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και υψηλό ποσοστό λιπαρών (κυρίως κορεσμένου) και αλατιού. Ντομάτα, θυμάρι, μαϊντανός και σκόρδο, αυξάνουν το αντιοξειδωτικό φορτίο του πιάτου αναβαθμίζοντας τη θρεπτική του αξία. Απολαύστε λοιπόν το πασχαλινό γεύμα κρατώντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας μια βασική αρχή «δεν τρώμε σαν μην υπάρχει αύριο!

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται