Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεματάμε πρώτα τη συκωταριά για 6-8 λεπτά και αφού κρυώσει την ψιλοκόβουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και την αφήνουμε να σοταριστεί για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τα σέσκουλα και 1 φλ. νερό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι η γέμιση να πιει όλα τα υγρά και να μείνει στεγνή.
- Τέλος πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΠΑΛΑ
- Με κοφτερό, μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε σιγά σιγά θήκη ανάμεσα στη μεμβράνη του πάχους και το κρέας.
- Χώνουμε το χέρι και σπρώχνουμε με τη βοήθεια του μαχαιριού, να κάνουμε τσέπη.
- Όλα αυτά με προσοχή, να μη σκιστεί η μεμβράνη, γιατί θα βγαίνει έξω η γέμιση με το ψήσιμο.
- Με προσοχή γεμίζουμε τη θήκη που ανοίξαμε μ’ ένα κουτάλι με κρύα γέμιση.
- Σπρώχνουμε τη γέμιση προς τα μέσα αφήνοντας το άνοιγμα της τσέπης κενό για να έχει χώρο όταν φουσκώσει η γέμιση στο ψήσιμο.
- Ράβουμε ή κλείνουμε με οδοντογλυφίδες, πιέζοντας με την παλάμη προς τα κάτω τη μεμβράνη.
- Βάζουμε το κρέας σε βαθύ ταψί.
- Στύβουμε τα λεμόνια και το αλείφουμε.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
ΨΗΣΙΜΟ
- Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο στους 220°C.
- Περιχύνουμε με 1 φλ. νερό το κρέας.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες, περιχύνοντας κάθε τόσο το ψητό με τα υγρά του ταψιού.
- Όταν ψηθεί, τεμαχίζουμε τη σπάλα και σερβίρουμε με τη γέμιση.