Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Επιλέγουμε ένα ταχίνι της αρεσκείας μας. Ό,τι επιλέξετε, αυτό θα καθορίσει το χρώμα του. Δηλαδή ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
 - Αν είναι λευκό το ταχίνι προέρχεται από αποφλοιωμένο επεξεργασμένο σουσάμι ενώ αν είναι σκούρο από ολικής άλεσης με τον φλοιό του σουσαμιού.
 - Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι και προσθέτουμε τη βανίλια.
 - Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
 - Προσθέτουμε το ξινό (λεμον τουζού) κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να γίνει καραμέλα.
 - Πρέπει να φτάσει στην θερμοκρασία των 118°C βαθμούς.
 - Όταν είναι έτοιμο, το χρώμα θα σκουρύνει.
 - Χρειάζονται γύρω στα 4 λεπτά.
 - Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
 - Για να ελέγξεις την θερμοκρασία, ρίχνεις λίγη καυτές σταγόνες της σε ένα πιάτο με νερό. Αν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι είναι έτοιμη.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ
- Με μίξερ χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε την ξανθιά καραμέλα.
 - Όσο την χτυπάμε αλλάζει χρώμα, γίνεται λευκή και θα σας θυμίσει βανίλια υποβρύχιο σε ρευστή μορφή.
 - Την προσθέτουμε λίγη λίγη στο μπολ με το ταχίνι και με ξύλινη κουτάλα την αναδιπλώνουμε.
 - Συνεχίζουμε να προσθέτουμε όσο ακόμα είναι ζεστή αναδιπλώνοντας την.
 - Όσο είναι ζεστό, είναι μαλακό και αναδιπλώνεται εύκολα με την σπάτουλα.
 - Όσο όμως κρυώνει θα σφίγγει.
 - Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει και σφίγγει και πλέον με την κουτάλα είναι δύσκολο να τον δουλέψετε.
 - Εχει πέσει η θερμοκρασία και μπορείτε να τον ζυμώσετε στο χέρι.
 - Είναι έτοιμος όταν από το ζύμωμα γίνει ελαστικός, με σφιχτή υφή και δεν σκορπίζονται τα υλικά.
 - Έτσι σιγά σιγά με το δίπλωμα, δημιουργεί ίνες.
 - Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό θέλουμε.
 - Συνεχίζουμε να διπλώνουμε-ζυμώνουμε.
 - Όσο πιο πολύ τον διπλώνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει.
 - Πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα ή φιστίκια ολόκληρα και σπασμένα, μια μικρή φόρμα σιλικόνης ή μικρό μπολ.
 - Το βάζουμε μέσα και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσει στα φιστίκια και να ισιώσει η επιφάνεια του.
 - Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί για 4 με 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
 - Μετά τον ξεφορμάρουμε.
 - Κόβουμε σε φέτες ή μικρά κομμάτια μπουκιές.
 









