Αυτός ο χαλβάς έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα! Δοκιμάστε το και εσείς!

Αυτός ο χαλβάς έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα! Δοκιμάστε το και εσείς!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τον χαλβά

  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • ¾ φλ. βούτυρο
  • 1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ψιλοκοπανισμένη)
  • 4 αυγά
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάνουντερ
  • Λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Φλούδα από λεμόνι
  • Ξύλο κανέλας
  • Ολόκληρα γαρύφαλλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

    Καυτό σιρόπι σε καυτό χαλβά

    Για το μίγμα

    Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.

    Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και γίνει κρέμα, σπάμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα.

    Ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

    Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και τη κανέλα και ανακατεύουμε.

    Διαλύουμε το baking powder σε λίγο κονιάκ (1 ποτηράκι του κρασιού), και το ρίχνουμε στο μίγμα από τη ζύμη.

    Ανακατεύουμε απαλά τη ζύμη μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνει μία ζύμη κάπως πηχτή.

    Έχουμε ετοιμάσει ένα ταψί μέτριο, το έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο και πασπαλίσει με σιμιγδάλι ή φρυγανιά ψιλοκοπανισμένη.

    Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Ο χαλβάς της Ρήνας ψήνεται στους 180 με 200°C βαθμούς για 45 λεπτά, προσέχοντας στο ψήσιμο, γιατί το σιμιγδάλι “αρπάζει” γρήγορα.

    Δοκιμάζουμε να δούμε αν ψήθηκε με ένα κρύο καθαρό μαχαίρι, που το βυθίζουμε στη ζύμη και πρέπει να βγει καθαρό και στεγνό.

    Διαφήμιση

    Για το σιρόπι 

    Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα από τις φλούδες του λεμονιού.

    Βγάζουμε το γλυκό καυτό από το φούρνο και προσεκτικά με μία κουτάλα το ποτίζουμε λίγο λίγο με το καυτό σιρόπι, με προσοχή να πάει παντού.

    Ευχαριστούμε πολύ την κ. Λωρέττα Μωραϊτη από το 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×