• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
50
  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • ¾ φλ. βούτυρο
  • 1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ψιλοκοπανισμένη)
  • 4 αυγά
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάνουντερ
  • Λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Φλούδα από λεμόνι
  • Ξύλο κανέλας
  • Ολόκληρα γαρύφαλλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βήμα 1

    Κρεμα

    Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.

    Όταν  γίνουν κρέμα, σπάμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα.

    Ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

    Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και τη κανέλα.

    Διαλύουμε το baking powder σε λίγο κονιάκ (1 ποτηράκι του κρασιού), και το ρίχνουμε.

    Ανακατεύουμε απαλά  μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνει  κάπως πηχτή.

    Έχουμε ετοιμάσει ένα ταψί μέτριο, το έχουμε αλείψει καλά με βούτυρο και πασπαλίσει με σιμιγδάλι ή φρυγανιά ψιλοκοπανισμένη.

    Την βάζουμε  στο ταψί.

    Ψήσιμο-χρονος

    Ψήνεται στους 180 με 200°C βαθμούς για 45 λεπτά, προσέχοντας στο ψήσιμο, γιατί  “αρπάζει” γρήγορα.

    Δοκιμάζουμε να δούμε αν ψήθηκε με ένα κρύο καθαρό μαχαίρι, που το βυθίζουμε στη κεντρο του και πρέπει να βγει καθαρό και στεγνό.

    Το σιρόπι

    Βράζουμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσει ανοιχτό κίτρινο χρώμα από τις φλούδες του λεμονιού.

    Βγάζουμε το γλυκό καυτό από το φούρνο και προσεκτικά με μία κουτάλα το ποτίζουμε λίγο λίγο με το καυτό σιρόπι, με προσοχή να πάει παντού.

    Ευχαριστούμε πολύ την κ. Λωρέττα Μωραϊτη από το 13ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”.

     

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται