• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
34

Για τα ψωμάκια

  • 1 φλ. γάλα
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 4 + 1/2 φλ. αλεύρι σκληρό
  • 1 κύβο ξερή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 αβγό
  • Λίγο σουσάμι ή σπόρους

Για τo burger

  • 1 kg μοσχαρίσιο κιμά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 6 φέτ. cheddar ή τυρί της επιλογής σας
  • 6 ψωμάκια για hamburger
  • Ντομάτα σε φέτες
  • Δροσερά φύλλα μαρουλιού
  • Κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
  • Μαγιονέζα
  • Μουστάρδα
  • Κέτσαπ
  • Λίγο κρύο νερό για το πλάσιμο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε τα brioche σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

    Ψήνουμε τα burger 4΄- 5΄από κάθε πλευρά.

    Για τα ψωμάκια brioche

    Για τα τσιζμπέργκερ με ψωμί brioche, φτιάχνουμε πρώτα τα ψωμάκια μπριός

    Παίρνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί για να φτιάξουμε τα Cheeseburger με ψωμάκια brioche.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια, τότε είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

    Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο. Να γίνουν χλιαρά, όχι να βράζουν. Στους 40 βαθμούς.

    Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι χωριστά. Ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαγιά.

    Χτυπάμε το αβγό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.

    Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη.

    Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις  για 8′ – 10′.

    Χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια τη ζύμη.

    Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα λαδωμένη.

    Ελαφρά πατάμε την επιφάνεια, ώστε να γίνουν πλακέ.

    Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώνουν για 40 λεπτά σε ζεστό σημείο.

    Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι ή σπόρους.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

    Για τα cheeseburgers

    Ετοιμάζουμε το bbq και λαδώνουμε τη σχάρα.

    Βάζουμε τον κιμά σε μπολ. Βρέχουμε τα χέρια με νερό και χωρίζουμε το μείγμα σε 6 μέρη.

    Πλάθουμε 6 burger, με πάχος 2-1/2 εκ. Δεν πιέζουμε τον κιμά, για να γίνουν αφράτα τα burger (όσο λιγότερο τα ζυμώνουμε τόσο το καλύτερο).

    Αλατοπιπερώνουμε γύρω γύρω και πατάμε για να γίνει βαθούλωμα με τo δάχτυλο στο κέντρο κάθε burger.

    Βάζουμε τα burger στη σχάρα, με το βαθούλωμα προς τα πάνω, και ψήνουμε για 4-5 λεπτά κάθε πλευρά τους, γυρνώντας τα μόνο μια φορά.

    Τα τελευταία δυο λεπτά του ψησίματος ακουμπάμε από μια φέτα τυρί πάνω σε κάθε burger  για να λιώσει.

    Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και με την κομμένη πλευρά τα ακουμπάμε στην σχάρα για 2 λεπτά.

    Βάζουμε το burger στο ψωμί και από πάνω τα λαχανικά.

    Σκεπάζουμε το burger με το ψωμί και σερβίρουμε σε ξύλινο δίσκο με μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα.

    Σερβίρουμε με αγγουράκια τουρσί και τσιπς πατάτας.

    Για να είναι η απόλαυση ολοκληρωμένη, συνοδέψτε το cheeseburger με ψωμάκια brioche με αυτή τη σαλάτα:

    λαχανοσαλάτα με ρόδι
    Διαφήμιση

    Με τι σαλάτα θα συνοδεύατε το burger σας

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται