Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το χταπόδι: αφαιρούμε το στόμα από το κέντρο, αναποδογυρίζουμε την κουκούλα, αδειάζουμε τα εσωτερικά, πλένουμε καλά και στραγγίζουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς.
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά.
- Σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσαφί χρώμα, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το χταπόδι, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι, το κρασί και το κονιάκ.
- Χαράζουμε τη ντομάτα σταυρωτά και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ ώρα.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε ζεστό το χταπόδι, συνοδεύοντας με ψιλοτριμμένες τραγανές πατάτες ή τηγανητές πατάτες.
Tips
- Κατά το μαγείρεμα, το χταπόδι θα κατεβάσει αρκετά υγρά και η κατσαρόλα θα γεμίσει σάλτσα. Μην ανησυχείτε∙ με το σιγανό βράσιμο η σάλτσα θα μειωθεί, θα πυκνώσει και θα μελώσει, αποκτώντας υπέροχη γεύση και υφή.
- Αυτό το χταπόδι με μέλι, με σάλτσα πυκνή μελωμένη και τραγανά πατατάκια, είναι μια εύκολη συνταγή, από το βιβλίο μου, ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ (2007).









