Χταπόδι με μέλι

Χταπόδι με μέλι, σερβιρισμένο με τραγανά πατατάκια. Όποιος και να το δοκίμασε στο εστιατόριό μου έγινε φανατικός οπαδός. Μοσχομυριστό, μελωμένο και ιδανικό για κυρίως πιάτο ή μεζέ.

Εύκολη
1:40

4 - 5 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα και 30 λεπτά

χταποδι με μελι

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι: αφαιρούμε το στόμα από το κέντρο, αναποδογυρίζουμε την κουκούλα, αδειάζουμε τα εσωτερικά, πλένουμε καλά και στραγγίζουμε. Το κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μεγάλης μπουκιάς.
  2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε σταυρωτά.
  3. Σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  4. Σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσαφί χρώμα, να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  5. Προσθέτουμε το χταπόδι, δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  6. Μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι, το κρασί και το κονιάκ.
  7. Χαράζουμε τη ντομάτα σταυρωτά και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  8. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ ώρα.
  9. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Σερβίρουμε ζεστό το χταπόδι, συνοδεύοντας με ψιλοτριμμένες τραγανές πατάτες ή τηγανητές πατάτες.

Tips

  • Κατά το μαγείρεμα, το χταπόδι θα κατεβάσει αρκετά υγρά και η κατσαρόλα θα γεμίσει σάλτσα. Μην ανησυχείτε∙ με το σιγανό βράσιμο η σάλτσα θα μειωθεί, θα πυκνώσει και θα μελώσει, αποκτώντας υπέροχη γεύση και υφή.
  • Αυτό το χταπόδι με μέλι, με σάλτσα πυκνή μελωμένη και τραγανά πατατάκια, είναι μια εύκολη συνταγή, από το βιβλίο μου, ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ (2007).
Απόρρητο