Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε πρώτα το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια μεγαλύτερα από μπουκιά.
- Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το ξίδι και το σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
- Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες για το χταπόδι γιαχνί.
- Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10λεπτά μέχρι να μελώσουν (όχι να κάνουν χρώμα).
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Τις προσθέτουμε στο χταπόδι και ανακατεύουμε ελαφρά ίσα να λαδωθούν.
- Περιχύνουμε με τις ντομάτες και προσθέτουμε το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και μπόλικο πιπέρι.
- Προσθέτουμε ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό.
- Σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το χταπόδι και να μελώσει η σάλτσα του φαγητού.
- Δοκιμάζουμε το χταπόδι γιαχνί και αν χρειάζεται αλάτι προσθέτουμε.
- Ποτέ δεν αλατίζουμε ένα φρέσκο χταπόδι αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα. Είναι αρκετά αλμυρό από μόνο του.
- Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.