Το χταπόδι με τσακιστές πατάτες, στην ουσία ψήνεται στην κατσαρόλα, σαν να λέμε χταπόδι ψητό κατσαρόλας. Μετά μελώνει στο φούρνο με τσακιστές πατάτες....

Το χταπόδι με τσακιστές πατάτες, στην ουσία ψήνεται στην κατσαρόλα, σαν να λέμε χταπόδι ψητό κατσαρόλας. Μετά μελώνει στο φούρνο με τσακιστές πατάτες. Έχει ελάχιστη προετοιμασία και απίστευτη νοστιμιά. Όλο το μυστικό του χταποδιού είναι στο ζελέ που σχηματίζεται στην κατσαρόλα.  Νόστιμο φαγητό που θα φτιάχνεις όλο τον χρόνο.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
1325

Για το μελωμένο χταπόδι

  • 6 μικρά κρεμμύδια
  • 1 μικρή ρίζα φινόκιο
  • 4 σκελ. σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • 5-6 κόκκους πιπέρι
  • 1 κλων. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 5-6 ντοματίνια

Για τις τσακιστές πατάτες

  • 500 γρ. baby πατάτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
  • 2-3 κλων. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 πιπεριά τσίλι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το χταπόδι

    Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά ολόκληρα: τα καθαρισμένα κρεμμύδια, το φινόκιο κομμένο σε τέταρτα, τις σκελίδες σκόρδου, τα ντοματίνια, τα κλωνάρια μαϊντανού, την ρίγανη και το θυμάρι.

    Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους πιπέρι.

    Από πάνω βάζουμε το χταπόδι.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι που να σφραγίζει καλά.

    Αφήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το χταπόδι στην κατσαρόλα, για περίπου 50’ να μαλακώσει. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι να δούμε αν έχει βράσει στα υγρά του και είναι τρυφερό.

    Στην μέση του βρασμού η κατσαρόλα θα έχει πολλά υγρά από το χταπόδι αλλά σιγά σιγά θα συμπυκνωθούν και στο τέλος θα μοιάζουν με αραιό ζελέ.

    Βάζουμε τις τσακιστές πατάτες σε ταψί που να τις χωράει σε μια στρώση.

    Προσθέτουμε 2-3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Βάζουμε 2 σκελίδες σκόρδο ανάμεσα. Προσθέτουμε θυμάρι ή ρίγανη.

    Ακουμπάμε το μαγειρεμένο χταπόδι πάνω στις τσακιστές πατάτες.

    Βάζουμε τα γλασαρισμένα λαχανικά της κατσαρόλας ανάμεσα στις πατάτες.

    Περιχύνουμε με τα λίγα υγρά του χταποδιού που έμειναν στην κατσαρόλα.

    Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη καυτερή πιπεριά, ταιριάζει πολύ.

    Ψήνουμε το χταπόδι με τις τσακιστές πατάτες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20-25’, μέχρι οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά του ταψιού και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

    Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

    Σερβίρουμε το χταπόδι με τις πατάτες ζεστό.

    Για τις πατάτες

    Την ώρα που βράζουμε το χταπόδι ετοιμάζουμε τις τσακιστές πατάτες.

    Πλένουμε πολύ καλά τις μικρές πατάτες. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15’ να μαλακώσουν.

    Ο χρόνος βρασμού ποικίλει από 15-20’ ανάλογα το μέγεθος την πατάτας.

    Αφού βράσουν οι πατάτες τις στραγγίζουμε και τις πιέζουμε στον πάγκο, να σπάσουν χωρίς να λιώσουν. Τις τσακίζουμε πιέζοντας τες, να σκάσουν και να ανοίξουν στα πλάγια.

    Τα υγρά που μαγειρεύουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα, στο τέλος του βρασμού, μοιάζουν με ζελέ. Αν από τον βρασμό πήξουν, τότε ρίχνουμε λίγες σταγόνες νερό να αραιώσουν και με αυτά περιχύνουμε το χταπόδι και τις τσακιστές πατάτες. Αυτό το ζελέ χταποδιού που μένει στην κατσαρόλα μετά τον βρασμό κρύβει, συμπυκνωμένη μέσα του, όλη την νοστιμιά του χταποδιού.

    Αυτή είναι μια συνταγή για χταπόδι, που μπορείτε να την απολαύσετε όλο το χρόνο και να την συνδυάσετε με  νησιώτικη σαλάτα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται