Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
- Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω.
- Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ξίδι και το κρασί.
- Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
- Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα και έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε μπουκιές με ένα μαχαίρι.
- Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά μέσα στα οποία έβρασε.
- Ανακατεύουμε με προσοχή να ντυθεί κάθε κομμάτι του με τα ζουμιά του και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
- Όταν το σερβίρουμε, περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ
- Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις σπάμε με πιρούνι σε χοντρά κομμάτια σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα μισά κομμάτια από το χταπόδι μαζί με τα ζουμιά του.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.