• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
600

Για το χταπόδι

  • 1 φρέσκο χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
  • 1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ξίδι από κρασί
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη

Για τη σαλάτα

  • 3 πατάτες βρασμένες
  • 10 ελιές
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγα κρίταμα τουρσί
  • Λίγα καπαρόφυλλα
  • Λίγη ρίγανη
  • Αγουρέλαιο για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ξεκινάμε καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε.

    Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω.

    Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ξίδι και το κρασί.

    Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).

    Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα και έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.

    Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε μπουκιές με ένα μαχαίρι.

    Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά μέσα στα οποία έβρασε.

    Ανακατεύουμε με προσοχή να ντυθεί κάθε κομμάτι του με τα ζουμιά του και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.

    Όταν το σερβίρουμε, περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.

    Για την σαλάτα

    Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις σπάμε με πιρούνι σε χοντρά κομμάτια σε ένα μπολ.

    Προσθέτουμε τα μισά κομμάτια από το χταπόδι μαζί με τα ζουμιά του.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί.

    Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται