Εκτέλεση
Ξεκινάμε καθαρίζοντας πρώτα το χταπόδι, το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με τη γούλα (κουκούλα) προς τα πάνω.
Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, ξίδι και το κρασί.
Ρίχνουμε μέσα το δαφνόφυλλο και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40΄ ή έως ότου μαλακώσει (ανάλογα με το πόσο καλά είναι χτυπημένο το χταπόδι).
Όταν μαλακώσει, το βγάζουμε σε πιατέλα και έτσι ζεστό το πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε μπουκιές με ένα μαχαίρι.
Το βάζουμε σε γυάλινο σκεύος και το περιχύνουμε με τα ζουμιά μέσα στα οποία έβρασε.
Ανακατεύουμε με προσοχή να ντυθεί κάθε κομμάτι του με τα ζουμιά του και το διατηρούμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Όταν το σερβίρουμε, περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξίδι.
Για την σαλάτα
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και τις σπάμε με πιρούνι σε χοντρά κομμάτια σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα μισά κομμάτια από το χταπόδι μαζί με τα ζουμιά του.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και λίγες σταγόνες ξίδι από κρασί.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.