• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κ.σ μαϊντανό
  • 1 κ.σ άνηθο
  • 2 κ.σ φρέσκο δυόσμο
  • 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 4 κ.σ ούζο
  • αλάτι με προσοχή
  • πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 440 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Χταποδοκεφτέδες

Για τους χταποδοκεφτέδες, βάζουμε πρώτα το χταπόδι σε μία κατσαρόλα. Το καλύπτουμε με νερό και το αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να μαλακώσει. Ανάλογα το χταπόδι, από 40΄και πάνω, έως ότου μαλακώσει καλά. Δες εδώ όλα τα μυστικά μου για να διαλέξεις και να μαγειρέψεις σωστά το χταπόδι.

Το στραγγίζουμε (κρατάμε το ζουμί του) και αφού κρυώσει το ψιλοκόβουμε ή το αλέθουμε στο μπλέντερ. Το βάζουμε σε ένα μπολ.

Μουλιάζουμε το ψωμί στο ζουμί που έβραζε το χταπόδι. Το στύβουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα μέσα στον κιμά του χταποδιού.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατίζουμε με προσοχή, γιατί το φρέσκο χταπόδι έχει αρκετό αλάτι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά. Αν η ζύμη είναι αραιή προσθέτουμε λίγη φρυγανιά.

Πλάθουμε μικρούς χταποδοκεφτέδες, τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε και τους ροδίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Είναι ο ιδανικός μεζές για παγωμένο ούζο.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

“Ιδανικό μεζές για ούζο, αλλά και εξαιρετική επιλογή για  ένα  ελαφρύ γεύμα μεσα στη μερα. Το χταπόδι περιέχει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας και σε σύγκριση με το κρέας δεν μα επιφορτίζει με τα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρα. Επίσης καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και της δυσκολοεύρετης Β-12. Τέλος μας δίνει σίδηρο, μαγνήσιο και σελήνιο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Συνδυάστε το με λίγο πουρέ, πατάτα ή ρύζι και σαλάτα και θα έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα.”

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Διαβάστε όλα τα μυστικά μου για τη σωστή συντήρηση και το καθάρισμα των θαλασσινών. Και αν αγαπάτε το χταπόδι, δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές εδώ.

Αν σας άρεσαν οι χταποδοκεφτέδες, δοκιμάστε και την παρακάτω εύκολη συνταγή

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανικό μεζές για ούζο, αλλά και εξαιρετική επιλογή για  ένα  ελαφρύ γεύμα μεσα στη μερα. Το χταπόδι περιέχει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας και σε σύγκριση με το κρέας δεν μα επιφορτίζει με τα επικίνδυνα κορεσμένα λιπαρα. Επίσης καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, αλλά και της δυσκολοεύρετης Β-12. Τέλος μας δίνει σίδηρο, μαγνήσιο και σελήνιο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας. Συνδυάστε το με λίγο πουρέ, πατάτα ή ρύζι και σαλάτα και θα έχετε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×