Εκτέλεση
Πολλοί αναρωτιέστε τι είναι τα χτένια! Τα χτένια ή Scallops στα αγγλικά, είναι ένα πολύτιμο θαλασσινό όστρακο, πλούσιο σε πρωτεΐνη, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι ιδανικά για όσους κάνουν διατροφή. Τρώγονται φρέσκα, ωμά, ελάχιστα ψημένα ή σοτέ στο τηγάνι με βούτυρο και λεμόνι.
Για τα χτένια
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ταμπονάρουμε τα χτένια πάντα πριν το μαγείρεμα τους, σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν τελείως.
Τα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3′.
Τα αναποδογυρίζουμε και σοτάρουμε για 2′ από την άλλη πλευρά.
Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο να αρωματίζει το λάδι για λίγο.
Με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα χτένια όσο σοτάρονται με το λάδι του τηγανιού.
Αλατοπιπερώνουμε και στίβουμε το λεμόνι.
Προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με τη ελάχιστη σάλτσα βουτύρου.
Προσοχή, θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα! Στην αρχική τους μορφή, τα φρέσκα ή κατεψυγμένα χτένια είναι διάφανα και όσο μαγειρεύονται ασπρίζει η σάρκα τους.
Μυστικά
Το μυστικό είναι να σοταριστούν μέχρι να κάνουν ρόδινη κρούστα κι από τις δυο πλευρές για ελάχιστα λεπτά ώστε να παραμείνουν ζουμερά. Μην τα παραμαγειρεύετε γιατί σκληραίνουν και χάνουν όλα τα υγρά τους και τη γεύση τους.
Όταν είναι φρέσκα είναι ιδανικά για σεβίτσε και ταρτάρ.
Μαγειρεύονται με λαχανικά ή σκέτα σοτέ αλλά και με όποιο άλλο υλικό θέλετε.
Η πιο ωραία εκδοχή τους είναι σοτέ όπως σας τα δίνω εδώ, γιατί γεύεσαι όλη νοστιμιά του πολύτιμου θαλασσινού.
Τα χτένια με κέλυφος, ιδανικά, απλά τα βάζουμε πάνω σε σχάρα στο bbq και μετά από λίγα λεπτά ανοίγουν. Όπως είναι φρέσκα και ζεστά στύβουμε λίγο λεμόνι και ρουφάμε όλα τα ζουμάκια τους από το κέλυφος.
Τα φρέσκα χτένια διατηρούνται στο ψυγείο το πολύ για 2 ημέρες σκεπασμένα με νωπή πετσέτα. Μοσχοβολούν θάλασσα. Όσο τα αφήνετε στο ψυγείο βαραίνει η μυρωδιά τους και συρρικνώνονται αποκτώντας κολλώδη υφή σαν μεμβράνη που γλιστράει.
Αν τα βρείτε φρέσκα στην αγορά θα τα ξεπλύνετε να καθαρίσει το κέλυφος τους. Θα τα ανοίξετε με μαχαίρι για όστρακα ή θα τα βάλετε πάνω σε ανοιχτή φωτιά να ανοίξουν.
Μπορούν να γκρατιναριστούν μέσα στο κέλυφος τους, με βότανα σκόρδο και ψίχουλα ψωμιού.
Το πιο σπουδαίο από όλα είναι ότι μια μερίδα χτένια έχει περίπου 250 θερμίδες και 20 γραµ. πρωτεΐνη! Γι’ αυτό τα προτιμούν όσοι κάνουν διατροφή, είναι δηλαδή βόμβες πρωτεΐνης που σε χορταίνουν χωρίς να σε βαραίνουν με θερμίδες.
Κάθε χτένι χρειάζεται γύρω στα 5′ μαγείρεμα συνολικά όχι παραπάνω!
Αγαπάτε τα θαλασσινά; Εδώ θα βρείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές που μυρίζουν θάλασσα!