Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε την αυθεντική συνταγή φαλάφελ στο φούρνο, μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη ήμερα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε μπολ.
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη σόδα, το αλεύρι και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Τα προσθέτουμε στα πολτοποιημένα ρεβύθια, προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξίδι με μέλι και ανακατεύουμε με κουτάλι το μίγμα.
Με το κουτάλι παίρνουμε κουταλιές μίγμα. Τους δίνουμε σχήμα μεγάλου πλακέ κεφτέ. Τα βάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200º C για 15 λεπτά, τους αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά περίπου επιπλέον μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ με αραβικές πίτες, λαχανικά, γιαούρτι, ή σάλτσα ντομάτας.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ένας εξαιρετικός τρόπος για να εισάγουμε στο οικογενειακό διαιτολόγιο τα όσπρια. Ειδικά για τα παιδιά, που είναι αρκετά συχνό να φαινόμενο να τα αποφεύγουν με τη μορφή του μαγειρευτού φαγητού. Πρωτεΐνη από τα ρεβίθια και το γιαούρτι μαζί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και D, πολλά φλαβονοειδή από τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής και φυσικά εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συνιστούν σε αδρές γραμμές το πολύτιμο διατροφικό πλαίσιο του συγκεκριμένου πιάτου. Πολύ καλή εναλλακτική πρόταση και για ένα ελαφρύ γεύμα κι εύκολο γεύμα».
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Δείτε και την καταπληκτική συνταγή για ρεβυθοκεφτέδες στην ελληνική τους εκδοχή.
Αγαπάτε τα όσπρια; Εδώ σας έχω και όλα τα μυστικά για να τα διαλέγετε και να τα μαγειρεύετε σωστά.