Εδώ λόγια δεν χωράνε. Δε περιγράφεται η γεύση τους! Θέλω όλα τα σπίτια να πλημμυρίσουν απ’ αυτή τη γλυκιά μυρωδιά της καραμέλας βουτύρου που ευωδιάζουν...

Εδώ λόγια δεν χωράνε. Δε περιγράφεται η γεύση τους! Θέλω όλα τα σπίτια να πλημμυρίσουν απ’ αυτή τη γλυκιά μυρωδιά της καραμέλας βουτύρου που ευωδιάζουν αυτά τα ψωμάκια.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα ψωµάκια κανέλας

  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γρ.)
  • 200 ml (3/4 ποτήρι νερού) γάλα χλιαρό
  • 3 κ.σ. γεμάτες βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. μαύρη ή καστανή μαλακή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κανέλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα ψωµάκια κανέλας

    Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τα ψωμάκια κανέλας. (Αλεύρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλάτι) στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαζευτούν σε μία μπάλα.

    Η ζύμη για τα ψωμάκια κανέλας θα είναι λίγο υγρή.

    Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι και αλευρώνουμε και τον πάγκο εργασίας.

    Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, αφράτη και να μην κολλάει πια στα χέρια.

    Τη βάζουμε σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μία – μιάμιση ώρα.

    Ενώνουμε σε μπολ τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, να γίνουν πάστα.

    Αφού ανέβει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και με πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα.

    Αλείφουμε την επιφάνειά της με την πάστα-γέμιση αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.

    Την τυλίγουμε σε ρολό.

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους 3 εκ.

    Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες.

    Αραδιάζουμε τα στρογγυλά ψωμάκια κανέλας (12 ή 14 βγαίνουν), αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

    Αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξαναφουσκώσουν.

    Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

    Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια, τα αλείφουμε γύρω γύρω και από πάνω με αυγό και γάλα ή σκέτο γάλα και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν καλά.

    Όταν είναι ζεστά, είναι συγκλονιστικά!

    Διαφήμιση

    Για τη μαγιά

    Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×