• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 3 κιλά κολοκύθα κόκκινη
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. λάδι
  • 1/2 φλ. ρύζι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1/4 φλ. ούζο
  • αλάτι
  • λίγο ζεστό νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Φουσκωτή και κολόπια

    Για την Φουσκωτή και κολόπια 

    μια παραδοσιακή συνταγή Αντίπαρου, από το βράδυ κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και λίγη ζάχαρη.Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε όλη νύχτα να μαραθεί. Το πρωί  ζυμώνουμε το φύλλο για την φουσκωτή και κολόπια και το αφήνουμε λίγο.

    Ανακατεύουμε την κολοκύθα με όλα τα υλικά.

    Ανοίγουμε το φύλλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί που το έχουμε αλείψει λάδι, ρίχνουμε μέσα το κολοκύθι και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά και ψήνουμε τη φουσκωτή σε μέτριο φούρνο 1 ώρα περίπου.

    Το πάνω φύλλο το αλείφουμε με λάδι.

    Πολλές φορές έφτιαχναν και ατομικές μερίδες για τα παιδιά σε σχήμα μισοφέγγαρου και έκλειναν το ζυμάρι τριγύρω, πατώντας το με το χέρι. Ήταν τα λεγόμενα καλόπια.

    Αν σας αρέσει να δοκιμάζετε παραδοσιακές συνταγές, φτιάξτε και την παρακάτω

    https://www.argiro.gr/recipe/pariani-glukia-kolokuthopita-i-luropita/

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται