Γαλακτομπούρεκο ατομικό

Υλικά

  • Για τα ατομικά γαλακτομπούρεκα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ) λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρΈζες αλάτι
  • ξύσμα 1 μικρού λεμονιού
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • ξύλο κανέλα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Ζεστάνετε το βούτυρο να λιώσει και αφήστε το στην άκρη ώστε να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Με αυτό τον τρόπο τα ατομικά γαλακτομπούρεκα θα γίνουν αδιάβροχα και τραγανά.

Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και την μισή ζάχαρη.

Ανακατεύουμε με κουτάλα και αφήνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγό, τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες.

Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για 1 με 2 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.

Παίρνουμε κουταλιές από το ζεστό γάλα και τις ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα αυγά.

Κάθε φορά που ρίχνουμε ζεστό γάλα από την κατσαρόλα στο μίγμα αυγών, ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία.

Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα.

Ανακατεύουμε με σύρμα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κοχλάζει.

Όταν έρθει σε σημείο βρασμού είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει.

Σε αυτό το στάδιο προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. σταφίδες και ανακατεύουμε.

Την αδειάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην δημιουργηθεί κρούστα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και να σταθεροποιηθεί.

Για τα ρολάκια

Παίρνουμε ένα φύλλο. Το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο.

Το διπλώνουμε στη μέση.

Βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα κατά μήκος της μακριάς πλευράς, διπλώνουμε δεξιά κι αριστερά αυτό που περισσεύει πάνω στη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.

Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα και τα ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα βουτυρωμένο ταψί.

Τα βάζουμε κοντά κοντά αλλά όχι πολύ στρυμωγμένα μεταξύ τους.

Τα περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε.

Ψήσιμο – χρόνος

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.

Όπως τα βγάζουμε ζεστά από το φούρνο, τα περιχύνουμε λίγο λίγο με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά σερβίρουμε.

Αχνίζουμε με κανέλα και λίγη άχνη.

Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, χαμηλώστε κατά 20ºC το φούρνο, ψήστε στην κάτω σχάρα και αυξήστε κατά περίπου 10′ το χρόνο ψησίματος. Στο τελευταίο τέταρτο ψήστε σε αέρα και κάτω αντίσταση.

Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με το φούρνο.

https://www.argiro.gr/recipe/galaktompoureko-atomika-rola/