Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Ζεστάνετε το βούτυρο να λιώσει και αφήστε το στην άκρη ώστε να αρχίσει να πήζει ελαφρά. Με αυτό τον τρόπο τα ατομικά γαλακτομπούρεκα θα γίνουν αδιάβροχα και τραγανά.
- Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
- Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και την μισή ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με κουτάλα και αφήνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αυγό, τον κρόκο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες.
- Τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για 1 με 2 λεπτά να ενωθούν τα υλικά.
- Παίρνουμε κουταλιές από το ζεστό γάλα και τις ρίχνουμε σταδιακά στα χτυπημένα αυγά.
- Κάθε φορά που ρίχνουμε ζεστό γάλα από την κατσαρόλα στο μίγμα αυγών, ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία.
- Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα.
- Ανακατεύουμε με σύρμα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Όταν έρθει σε σημείο βρασμού είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει.
- Την αδειάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και να σταθεροποιηθεί.
ΡΟΛΑΚΙΑ
- Παίρνουμε ένα φύλλο. Το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο.
- Το διπλώνουμε στη μέση.
- Βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα κατά μήκος της μακριάς πλευράς, διπλώνουμε δεξιά κι αριστερά αυτό που περισσεύει πάνω στη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα και τα ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω, σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
- Τα βάζουμε κοντά κοντά αλλά όχι πολύ στρυμωγμένα μεταξύ τους.
- Τα περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Όπως τα βγάζουμε ζεστά από το φούρνο, τα περιχύνουμε λίγο λίγο με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως και μετά σερβίρουμε.
- Αχνίζουμε με κανέλα και λίγη άχνη.
Tips
- Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, χαμηλώστε κατά 20ºC το φούρνο, ψήστε στην κάτω σχάρα και αυξήστε κατά περίπου 10′ το χρόνο ψησίματος. Στο τελευταίο τέταρτο ψήστε σε αέρα και κάτω αντίσταση.
- Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με το φούρνο.