Αξεπέραστη συνταγή με διαφορετικές υφές από τραγανό και σιροπιασμένο καταΐφι, με κριτσανιστά φύλλα κρούστας και τρεμουλιαστή, αφράτη κρέμα βανίλιας...

Αξεπέραστη συνταγή με διαφορετικές υφές από τραγανό και σιροπιασμένο καταΐφι, με κριτσανιστά φύλλα κρούστας και τρεμουλιαστή, αφράτη κρέμα βανίλιας – βουτύρου. Μια μοναδική γεύση. Συνοδεύεται από όλα τα μυστικά επιτυχίας για να φτιάξετε όλοι το ωραιότερο γαλακτομπούρεκο. Μοναδικό γλυκό για εσάς που είστε μοναδικοί και πιστοί στις συνταγές μου. Θέλω να αναστενάζουν όσοι το δοκιμάζουν!

  • προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το ταψί

  • 7 φύλλα κρούστας
  • 300 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο ή καθαρό βούτυρο
  • Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου
  • 1 ½ lt γάλα φρέσκο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλούδα λεμονιού ακέρωτη
  • 6 μεγάλα αβγά
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 150 γρ. στο σύνολο του ότι από τα δύο θέλετε)
  • 2 βανίλιες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Ξύλο κανέλας
  • Μισό μικρό λεμόνι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι είναι μία φανταστική συνταγή που πρέπει να φτιάξετε και να σερβίρετε στους αγαπημένους σας. Η κρέμα είναι απλά θεϊκή ενώ ο συνδυασμός που προκύπτει από το φύλλο κρούστας με το καταΐφι κάνουν ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο ακόμα πιο λαχταριστό. Για την συνταγή όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο για το γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι λιωμένο και καθαρό. Λιώνουμε το βούτυρο αφήνοντάς το να κρυώσει. Ξεκινάμε πρώτα με την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο.

    Για την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο

    Κρατάμε 1 φλ. από το κρύο γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.

    Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.

    Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μίγμα.

    Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε το μίγμα.

    Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθούν ελαφρά τα αυγά.

    Προσθέτουμε ακόμα ένα φλυτζάνι ζεστό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα.

    Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα στη κατσαρόλα.

    Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά η κρέμα.

    Βράζουμε για 1,5 με 2 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.

    Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο.

    Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.

    Διαφήμιση

    Για το στήσιμο

    Ανοίγουμε με τα δάχτυλα -ξαίνουμε- το καταΐφι να αφρατέψει.

    Σε στρογγυλό βουτυρωμένο βαθύ ταψί 30 εκ. στρώνουμε το μισό καταΐφι ραντίζοντας το με λίγο λιωμένο βούτυρο.

    Στρώνουμε από πάνω τα 4 φύλλα κρούστας ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό λιωμένο βούτυρο.

    Τα φύλλα πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού.

    Αδειάζουμε με προσοχή και στρώνουμε την κρέμα στα φύλλα.

    Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα.

    Στρώνουμε από πάνω 1-1 τα βουτυρωμένα φύλλα (3) μπήγοντας τις άκρες τους στα πλάγια με μια σπάτουλα.

    Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων κρούστας σε παράλληλες λωρίδες 5 με 6 εκ.

    Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο κανταΐφι στρώνοντας το αφράτα.

    Ξανά χαράζουμε  απαλά το γαλακτομπούρεκο κανταΐφι με κοφτερό μαχαίρι ώστε να κοπεί και το καταΐφι, με προσοχή να μην βγει η κρέμα στην επιφάνεια γιατί στο ψήσιμο θα καεί και θα χαλάσει η όψη του γλυκού.

    Ζεσταίνουμε να κάψει καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις χαρακιές.

    Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα και να ξεκολλάει ολόκληρο το γλυκό από το ταψί.

    Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 2 με 3 λεπτά και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με χλιαρό προς κρύο σιρόπι.

    Αφού ρίξουμε το μισό σιρόπι περιμένουμε λίγα λεπτά κι έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο.

    Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να τραβήξουν τα φύλλα το σιρόπι τους κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

    Αν το κόψετε ζεστό πριν προλάβει να απορροφήσει, τότε το σιρόπι θα μαζευτεί στον πάτο του ταψιού και τα κάτω φύλλα θα μουλιάσουν και το ταψί θα γεμίσει υγρά.

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο τη ζάχαρη να μουλιάσει.

    Ανακατεύουμε να λιώσει.

    Από την ώρα που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι 6 με 8 λεπτά. Να γίνει παχύ.

    Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το σιρόπι.

    γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι - γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι - κανταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκο - κανταΐφι γαλακτομπούρεκο - γαλακτομπούρεκο μπαρμπαρίγου - γαλακτομπούρεκο αργυρώ - γαλακτομπούρεκο συνταγή

    Το μυστικό επιτυχίας για τέλειο γαλακτομπούρεκο

    Τα γλυκά ταψιού πρέπει να ψήνονται σε μέτριες θερμοκρασίες για να προλαβαίνουν τα φύλλα να ψήνονται μέχρι μέσα. Με τον τρόπο αυτό απορροφούν σωστά το σιρόπι τους.

    Ραντίζοντας με λίγο νερό την επιφάνεια του, με το ψήσιμο τα φύλλα κρατάνε το σχήμα τους και δεν σηκώνονται κι επιπλέον γίνονται πιο τραγανά.

    Αν ψήσετε σε αέρα χαμήλωσε κατά 20 βαθμούς το φούρνο, ψήστε στην μεσαία σχάρα και ελαττώστε τον χρόνο ψησίματος. Στο τελευταίο τέταρτο ψήστε σε αέρα και κάτω αντίσταση τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με το φούρνο.

    Στο τέλος, το γλυκό πρέπει να έχει ροδίσει ομοιόμορφα πάνω και κάτω γιατί μόνο τότε θα έχουν ψηθεί σωστά τα φύλλα μέσα και μόνο τότε θα απορροφήσουν σωστά το σιρόπι τους.

    Σε αντίθεση με τον μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο θέλει σιρόπιασμα με το ένα κρύο και το άλλο ζεστό. Ξεκινήστε λοιπόν με το σιρόπι κι αφήστε το να χλιαρύνει.

    Η κρέμα του γλυκού δεν πρέπει να βράζει για πολύ ώρα γιατί θα ψηθεί για περίπου μια ώρα. Με τις οδηγίες που σας δίνω θα βγει αφράτη και τρεμουλιαστή.

    Στο σιρόπι αποφεύγω την γλυκόζη και για να το προφυλάξω από την δημιουργία κρυστάλλων χρησιμοποιώ λίγο χυμό λεμονιού.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Για να μαθαίνεις
    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×