Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα

  • 2 lt γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 2 κρόκοι
  • 1 λεμόνι
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 βανίλιες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 60 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 λεμονόκουπες στυμμένες

Εκτέλεση 

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.

Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.

Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.

Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί.

Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.

Με το καλό χτύπημα των αυγών εξαλείφεται η μυρωδιά τους.

Προσθέτουμε τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε στο μίγμα, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε. 

Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα, ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.

Αφαιρούμε την κανέλα.

Καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το στήσιμο

Ζεσταίνουμε τα 200 γρ. βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, (ίσα να λιώσει, όχι να κάψει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό (36 εκ. ή 38 εκ.) ή ένα ταψί μακρόστενο (38×28 εκ.).

Στρώνουμε ακτινωτά 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.

Ρίχνουμε την κρέμα και γυρίζουμε επάνω της τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω.

Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 5 βουτυρώνοντας τα ένα ένα.

Με μία μαλακή σπάτουλα, μπήγουμε τις άκρες που εξέχουν στα πλαϊνά.

Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να ρουφήξει στις χαρακιές.

Ραντίζουμε µε λίγο νερό την επιφάνεια για να μην ανασηκώνεται στο ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στους 160°C, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.

Περιμένουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα.

Αν το κόψουμε όσο ακόμα είναι ζεστό, θα βγάλει υγρά στο ταψί. 

Εναλλακτικά, αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε, με ζεστό το σιρόπι.

https://www.argiro.gr/recipe/galaktompoureko/