Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΨΗΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Εξοπλισμός
Μπεν Μαρί
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΨΗΤΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Εκτέλεση
Η ΜΑΡΙΝΑΔΑ
- Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τον σπιτικό ζωμό με το μπουκέτο μυρωδικών για να λιώσουν ελαφρά.
- Τους βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και μπόλικο πιπέρι.
Η ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ
- Παίρνουμε μια ποσότητα και αλείφουμε την κοιλιά της.
- Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες στη μέση.
- Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπέικον (1 φέτα) ψιλοκομμένο και το τυρί.
- Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά την κοιλιά της.
- Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο ή 4 αν είναι μικρό το ρολό, σταυρωτά μέσα σε ταψί.
- Την ακουμπάμε στο αλουμινόχαρτο με το στήθος προς τα εμάς να το βλέπουμε.
- Την αλείφουμε πολύ καλά με το μίγμα βουτύρου και φροντίζουμε να βάλουμε όλη την ποσότητα.
- Μην ξεχνάτε, χρειάζεται αρκετό λίπος για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερή.
- Τέλος, σκεπάζουμε το στήθος της με τις φέτες μπέικον ώσπου να καλυφθεί τελείως.
- Αυτό θα προστατέψει την πέτσα από το ψήσιμο και θα την λιπαίνει για μείνει ζουμερό και να παραμείνει τρυφερή μετά το ψήσιμο.
- Την κλείνουμε σαν σε πακέτο φροντίζοντας να μην έχει κενό πουθενά.
- Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τύλιγμα ώστε να κλείσουμε καλά.
- Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό ανάμεσα στο πουλερικό και στο αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή αν έρχεστε σε επαφή θα κρατήσει υγρασία.
ΨΗΣΙΜΟ - ΧΡΟΝΟΣ
- Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220ºC για 30 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 3 ώρες.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο με προσοχή και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
- Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC την ξαναβάζουμε μέσα και αλείφουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού για τα επόμενα 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα.
- Την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζουμε το ψητό και με την ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία.
- Έτσι το ψητό θα μείνει ζουμερό και μαλακό.
- Αν την κόψετε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.
- Μετά την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε και σερβίρουμε τη γαλοπούλα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αν έχετε θερμόμετρο μπήγετε την βελόνα ανάμεσα στο μπούτι και το πουλερικό άλλα να μην ακουμπήσει σε κόκαλο.
- Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 82ºC, τότε είστε σίγουροι ότι το πουλερικό είναι ψημένο σωστά.